Najnovije vijesti

FOTO: Svečano obilježen 22. oktobar – Dan Grada Gradačca

23/10/2019 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Svečano obilježen 22. oktobar – Dan Grada Gradačca
GRADAČAC

Jučer i prethodnih nekoliko dana nizom aktivnosti obilježen je 22. oktobar – Dan grada u znak sjećanja na herojsku odbranu Gradačca i bitku za oklopni voz. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., te Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945. godine i žrtvama fašističkog terora održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća.

Predsjedavajući Gradskog vijeća, Husein Kujraković je podsjetio na herojsku borbu za slobodu Gradačca i žrtve koje su pale da bi stanovnici ovoga grada i države Bosne i Hercegovine živjeli u miru. Uputio je čestitku građanima Gradačca u povodu obilježavanja Dana grada, uz nadu da ćemo i naredne značajne datume obilježavati u miru i zajedničkoj sreći.


Prije 27 godina agresorski vojnici su 22. oktobra 1992. godine pokušali ući u Gradačac s oklopnim vozom koji je specijalno pripremljen za tu namjenu. Naši heroji zaustavili su tu grdosiju i načinili prekretnicu u odbrani.

Tadašnje Općinsko vijeće općine Gradačac je razumnom Odlukom proglasilo ovaj Dan za DAN OPĆINE GRADAČAC, kako bi generacije podsjećalo na zlo koje nam se spremalo i da bi znale cijeniti one koji su svojim srcem, dijelovima tijela i životima, stvorili nam uslove za bolju budućnost.


Prisutnima se obratio gradonačelnik Edis Dervišagić uputivši čestitke povodom ovog značajnog datuma iz naše bliže historije.

Ovaj Dan i svečanost prilika je da se sjetimo herojstva naših boraca i svih građana koji su htjeli i znali odbraniti svoj grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Za odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine živote je dalo oko 1000 boraca i građana-civila. Ove brojke su zastrašujuće i mi i buduće genercije ne možemo im se odužiti, ali možemo voditi brigu prema porodicama poginulih, invalida i demobilisanim borcima. Grad Gradačac, privredni subjekti i građani nastoje i nastojat će opravdati herojstvo i odbranu Gradačca, stvaranjem uslova za ugodno življenje i privređivanje u našem gradu, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Na Svečanoj akademije je prikazan i kratki video zapis o postignućima i razvoju Gradačca u proteklih godinu dana.

Kako je istaknuto, Gradačac u nekoliko posljednjih godina, bilježi snažan rast ekonomije. Broj zaposlenih od 6.420 (2012. god) povećava se na 9.095 u 2018.godini i više je od 40 posto što je jedna od najviših stopa rasta zaposlenosti u FBiH.

Izvoz 2012./2018. povećao sa oko 277 miliona na 374.328.443 KM,  što čini povećanje od skoro 30 posto. tako da Grad Gradačac zauzima sedmo mjesto po izvozu u Federaciji, a drugo mjesto u Tuzlanskom kantonu.

Gradačac ima veći izvoz od nekoliko kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i mi to moramo isticati kako bi ukazali na potrebu da se i viši nivoi vlasti aktivnije uključe u razvoj ove lokalne zajednice. Ja ću se truditi da to zajednički i uradimo, i da grad Gradačac bude ponos i primjer drugima u Bosni i Hercegovini i šire, rekao je Dervišagić.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su učenici Paralelne osnovne muzičke škole O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“, recitatori iz O.Š. „Edhem Mulabdić“ Mediđa Donja i članice hora Udruženja „Žene Gradačca“.

            

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube