Najnovije vijesti

„Kako unaprijediti proces oporavka klizištima/poplavom uništenih područja općine Gradačac“

28/01/2016 | objavio Radio Gradačac
„Kako unaprijediti proces oporavka klizištima/poplavom uništenih područja općine Gradačac“
GRADAČAC

Danas se u konferencijskoj sali “Gradačačkog sajma” održala Javna rasprava „Kako unaprijediti proces oporavka klizištima/poplavom uništenih područja općine Gradačac“. Istaknuto je da su mještani općine Gradačac pokazali veliku humanost i  dosta pomogli stradalima od poplava.

……………………………………………………………

PROFIL MREZA LETAK11-sm


Javna rasprava čiji je organizator Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac održana je u sklopu projekta „BRANA“ koji finansira USAID a provode Centri civilnih inicijativa sa partnerskim organizacijama Cerntar za građansko zastupanje, Centar za razvoj i analizu medija i INFOAHUSE. Partnerske organizacije su za potrebe projektra kreirale mrežu lokalnih organizacija „BRANA“ čiji je član i Udruženje NBR Gradačac.


Na samom početku Javne rasprave stručni saradnik NBR-a Sabina Sulejmanović predstavila je projekt „BRANA“ koji ovo udruženje osim u Gradačcu provodi i općinama Modriča, Vukosavlje i Odžak.

Predsjednik Općinske komisije za procjenu šteta Šefik Duraković je dataljnije obrazložio posljedice nastale materijalnim štetama od poplava i klizišta. Druraković je rekao da su ukupne štete u Gradačac iznosile preko 30 miliona KM, a sveukupna šteta od svih prirodnih nepogoda koje osim poplava uključuju i grad i druge nevremenske prilike je preko 38 miliona KM, te da će sanacija štete unazaditi općinski budžet za najmanje četiri godine.

Isam Sendić, šef službe Civilne zaštite općine Gradačac je istakao da se u Gradačcu od maja 2014. godine pa do danas pojavilo oko 1000 klizišta te da je uz Tuzlu ovo općina sa najviše klizišta na području TK. Sendić je dodao i to da je preko 50% donacija bilo od Općine Gradačac, dok su ostali donatori bili Crveni križ TK, Crveni križ Diren, Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, Vlada TK, itd.

BRANA - NBR3 copyU raspravi su učestovali i građani općine Gradačac, pa je tako predstavnik MZ Kerep Osman Hasanović pohvalio Općinu na uloženom trudu za sanaciju materijalnih šteta. On je zatražio da se poveća saradnja svih mjesnih zajednica sa Općinom oko pripreme projekata za konkurse i donaciju organizacija koje će biti raspisane za pomoć ugroženom stanovništvu.

Građane je također zanimalo da li su neki koji su stradali od poplava dobijali više puta pomoć.

U nastavku poslušajte izjavu Envera Sarvana izvršnog direktora NBR-a:

……………………………………………………………………………………………………………………..

BRANA - NBR2 copy


Zaključci javne rasprave su: uključivanje predstavnika mjesnih zajednica u pripreme projekata, pojačavanje informiranosti građanima kako bi imali lakši pristup informacijama o donacijama i samim donacijama, saradnja sa susjednim općinama/gradovima, kao i to da su mještani općine Gradačac pokazali veliku humanost i da su dosta pomogli stradalima od poplava.

Samed Mustafagić

Comments are closed.

YouTube