Najnovije vijesti

Krajem avgusta održava se 51. Sajam šljive u Gradačcu

05/07/2024 | objavio Radio Gradačac
Krajem avgusta održava se 51. Sajam šljive u Gradačcu
Biznis

U Gradačcu će se od 28. do 31. avgusta održati 51. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Organizator ovogodišnjeg sajma je Turistička zajednica Grada Gradačca a partner je Grad Gradačac.

OrganizacionI odbor 51. Sajma šljive u Gradačcu na prethodna tri sastanka razmatrao je programske sadržaje i aktivnosti na pripremi i organizaciji ove manifestacije. Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.

Kako je istaknuto, na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstavi oko 300 izlagača iz BiH i inostranstva. Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

– Do sada je dosta posla urađeno. Dogovorili smo pokrovitelje, sponzore i medijske pokrovitelje ove manifestacije. Trenutno radimo na aninmiranju izlagača. Očekujemo dolazak gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Zapadne Evrope. Imat ćemo i nekoliko kolektivnih izložbi, poput Kantona Sarajevo koji će subvencionirati dolazak svojih izlagača na gradačački sajam, rekao je Amir Pašalić, direktor Sajma šljive.

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije biće organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Jedan od podsajamskih sadržaja ovogodišnje manifestacije je i 7. sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem. Organizatori najavljuju zanimljiv i atraktivan kulturni program kao prateći dio Sajma šljive.

Uskoro će se krenuti sa opremanjem sajmišta i uređenjem grada. Organizacioni odbor bi u narednih desetak dana trebao utvrditi program ovogodišnjeg Sajma šljive.

Kako bi se prezentovali programski sadržaji Sajma šljive te privredni i turistički potencijali, 17. jula će biti organizovana press konferencija u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Radio Gradačac / Služba za informisanje “Sajam šljive”

Comments are closed.

YouTube