Najnovije vijesti

Krajem avgusta u Gradačcu se održava 46. Sajam šljive

08/07/2019 | objavio Radio Gradačac
Krajem avgusta u Gradačcu se održava 46. Sajam šljive
GRADAČAC

U Gradačcu će se od 28. do 31. avgusta održati 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Partneri ovogodišnjeg sajma su Grad Zagreb sa Obrtničkom komorom Grada Zagreba. Pokrovitelj je Vlada Tuzlanskog kantona.

Na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik“ u Skugriću Donjem ocjenjivat će se rakije, a najboljima biti uručene velike medalje.

Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

Po drugi puta održat će se i sajam pčelarstva, koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gdje će se razmjeniti iskustva u pčelarenju.

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije biće organiziovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa.

Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regiji. Posjetioci će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. Na Sajmu će se održati savjetovanje o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u sektoru proizvodnje i prerade hrane. Predavanja će održati univerzitetski profesori sa fakulteta iz Sarajeva, Tuzle i Osijeka. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom, ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

 

Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.

I ove godine radimo na unapređenju sajma, kako po sadržaju tako i po izložbenom kapacitetu. Posebnu pažnju posvetit ćemo poboljšanju kvalitete pružanja usluga našim izlagačima u smislu izložbenog prostora kao i samog boravka u našem gradu, rekao je Šabanović.

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

Radio Gradačac / Služba za informisanje Gradačačkog sajma

Comments are closed.

YouTube