Najnovije vijesti

Manifestacija “Knjiga i grad” – uručene godišnje nagrade čitaocima

18/01/2024 | objavio Radio Gradačac
Manifestacija “Knjiga i grad” – uručene godišnje nagrade čitaocima
KULTURA

U Gradačcu se u utorak, 16.01.2024. godine, slavilo čitalaštvo i druženje sa knjigom povodom rođenja književnika Alije Isakovića. JU Javna biblioteka “Alija Isaković” Gradačac organizovala je dodjelu godišnje nagrade najboljim korisnicima  u 2023. godini.

U prošloj godini najmlađi član je bio Maid Djedović, koji je učlanjen sa 3 godine a najstariji Adil Kadić. Najviše knjiga je pročitala penzionerka Fahira Jukić. Godišnje nagrade su dodijeljene u još četiri kategorije za učenike osnovnih i sednjih škola.

U kategoriji od I do IV razreda nagrađena je Sara Pamuković, učenica II razreda OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac. Mesud Mešić, učenik VII razreda OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac dobio je nagradu u kategoriji učenika od V do IX razreda. 

Među čitaocima Pokretne biblioteke najviše knjiga u prošloj godini je pročitala Alma Jahić, učenica III  razreda iz Područne škole OŠ „Edhem Mulabdić“ Mediđa Gornja. U kategoriji učenika srednjih škola nagradu je dobila Fatima Huseinbašić, učenica IV razreda MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac.

Tradicionalna manifestacija „KNJIGA I GRAD“ bila je još jedna prilika za ugodno druženje sa onima koji zaista vole knjigu, čitanje i svijet mašte. Predstavili su se učenici Paralelne osnovne muzičke škole OŠ “Dr. Safvet-beg Bašagić” Gradačac, Amel Palavrić i Ajlan Dautović u pratnji nastavnika Huseina Gajdića.

 

Pročitani su nagrađeni radovi na konkursu gradačačke biblioteke povodom Mjeseca knjige a tema je bila „Jesenje lišće, ljepota koja se ponavlja“. Prvu nagradu dobila je Adna Mulaomerović, drugoplasirana je Ajna Osmić, treće mjesto pripalo je Lejli Džinić a nagrada za četvro mjesto pripalo je Amina Omerbašić, i sve su učenice MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac.

Školskoj biblioteci MSŠ „Hasan Kikić“ dodijeljeno je 100 naslova poznatih autora i na taj način je nastavljena saradnja sa školskim bibliotekama na području Gradačca.

Radio Gradačac / Foto: Biblioteka “Alija Isaković”

Comments are closed.

YouTube