Najnovije vijesti

Manifestacijom „Jezik moj bosanski“ obilježen Dan maternjeg jezika

22/02/2024 | objavio Radio Gradačac
Manifestacijom „Jezik moj bosanski“ obilježen Dan maternjeg jezika
Tuzlanski kanton

Obilježavanje UNESCO-vog međunarodnog Dana maternjeg jezika i ove je godine okupilo relevantne institucije sa područja Tuzlanskog kantona u organizaciji manifestacije pod nazivom „Jezik moj bosanski“.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlnaskog kantona, Pedagoški zavod TK, Odsjek za bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, te tuzlanske gimnazije upriličili su svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade onima čiji su literarni radovi pobijedili na konkurs o temi „Moje omiljeno djelo iz književnosti Bosne i Hercegovine“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

– Znamo da jezik nije samo sredstvo komunikacije nego je svojevrsni prijenosnik kulture ali čuvar kulture. Nama u Bosni i Hercegovini je on važan i zbog našeg državnog bosansko-hercegovačkog identiteta te ćemo kao i prošle godine u svim osnovnim i srednjim školama obilježiti ovaj dan ali evo imamo priliku i da to uradimo i kroz centralnu manifestaciju gdje ćemo nagraditi i učenike koji su postigli najbolje rezultate na literarnom konkursu, kaza je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Nagrađena učenica 6. razreda JU OŠ „Hasan Kikić“ u Gradačcu Inna Duraković članica je literarne sekcije a prethodnih je godina učestvovala u školi i u okviru „Kikićevih susreta“ na radionicama kreativnog pisanja.

– Ovo je moja prva velika nagrada. U svom radu predstavila sam svoju najdražu knjigu Ježeva kućica koja me je uvela u svijet književnosti i zbog koje sam zavoljela i čitanje i pisanje, kazala je jedna od najmlađih današnjih dobitnica nagrade.

Jedna od nagrađenih je i učenica JU Behram-begova medresa Tuzla Emina Đerzić iz Zavidovića koja je prisutnim i pročitala svoj esej o djelu Derviš i smrt Meše Selimovića pod nazivom „Staza između straha i nemira, čovjeka i derviša“.

Da je jedno od glavnih uporišta maternjeg, bosanskog jezika, kojim govori najveći broj ljudi u Bosni i Hercegovini, Odsjek za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji ovih dana obilježava 30 godina postojanja naglasio je ovom prilikom voditelj Odsjeka dr.sc. Sead Nazibegović.

– Mi smo svjesni važnosti maternjeg jezika, da se sami moramo boriti za vlastiti maternji jezik a Odsjek za bosanski jezik i književnost daje punu podršku svim tim aktivnostima. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti ovu tradiciju kako bismo svoj jezik i svoju književnost mogli nazivati pravim imenom, bez obzira na  silne uticaje koji dolaze sa svih strana, kazao je profesor Nazibegović.

U programu manifestacije sudjelovali su učenici Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla, Gimnazije “Meša Selimović” Tuzla i Osnovne muzičke škole iz Tuzle.

Radio Gradačac / Ministarstvo obrazovanja i nauke TK 

Comments are closed.

YouTube