Najnovije vijesti

Obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

14/04/2017 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine
GRADAČAC

Danas je na Centralnom spomen obilježju u Gradačcu, na svečan način obilježena 25. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi prikladan način, prisutni su odali počast žrtavama rata.

 


Otvarajući svečanost prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac Jakub Džinić. „Ovo je datum po kojem će se pamtiti novija historija, datum kada smo odlučili reći ne agresoru, datum kada smo odlučili da kažemo da će Bosna i Hercegovina da živi u njenim historijskim granicama. Posebna pažnja i zahvala pripada porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima. Očekujem da u narednim godinama naše generacije ovaj datum nose kao važan u našoj historiji“, istakao je Jakub Džinić.


U  ime općine Gradačac prisutnima se obratio načelnik Edis Dervišagić koji je istakao da je ovo historijski datum za cijelu Bosnu i Hercegovinu. „Treba učiniti sve da se položaj boračke populacije i svih onih koji su dali najvažniji doprinos u onom što danas imamo, uvaži i podigne na jedan dostojanstven nivo. Mlađim generacijama, ovakvi događaji, treba da posluže  kao vrijeme kada ćemo se tužno sjetiti poginulih šehida i kada ćemo sjećanjem na prošle događaje graditi sadašnjost i bolje razumjeti budućnost, kako nam se strašna dešavanja iz perioda rata ne bi više dešavala“, kazao je načelnik Dervišagić.


U ime pripadnika 107. Viteške brigade Armije RBiH, kojima pripada i navjeća zasluga za odbranu Gradačca, prisutnima se obratio Halil Hasanović, komadant Četvrtog bataljona Brigade. „Armija Bosne i Hercegovine stvarala se u historijskim, nemogućim uslovima. Posebne zasluge za odbranu našeg grada pripadaju pokojnom Ivanu Mijačeviću, koji je u tom periodu, zajedno sa komandantima jedinica, radio na ustroju odbrane Gradačca. Moram istaći da je 9. juna nastala vojna formacija koja se zvala 107. Viteška brigada. To je formacija koja je prva proglašena Viteškom, formacija koja je osvjetlala obraz, ne samo Gradačca, nego i države Bosne i Hercegovine, te u najznačajnijim trenucima spriječila pad ovog prostora“, završio je svoje obraćanje komandant Hasanović.


Zvanične delegacije posjetile su i Centralno šehidsko mezarje u Mahmut Mahali, kao i grob komandanta 107. Vmtbr. Ivana Mijačevića.
Ceremonija je upotpunjena stihovima Safvet-bega Bašagića, Omera Hajama i Maka Dizdara pod nazivom „ Kad jednom na zemlji“ u izvedbi učenica MSŠ „ Hasan Kikić“.


U  povodu obilježavanja 25. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, sutra će, po prvi puta, biti organizovana biciklistička utrka „Pokreni se“ na kojoj mogu učestvovati svi zaintersovani građani.
Radio Gradačac                                                 

Comments are closed.

YouTube