Najnovije vijesti

Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

01/03/2017 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
GRADAČAC

 

U Gradačcu je polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtavama  Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i poginulim borcima NOR-a 1941.–1945. godine započelo obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Održana je svečana sjednica OV Gradačac na kojoj je još jednom potvrđen kontinuitet državnosti i opstojnosti države Bosne i Hercegovine. Posebno je istaknut značaj izlaska ne referendum 29. februara i 1.marta 1992. godine kada su se građani Bosne i Hercegovine opredjelili za suverenu, demokratsku i nezavisnu državu.

U prigodnom referatu profesor historije Selmir Idrizović je istakao važnost Pokreta Husein-kapetana Gradaščevića za autonomiju Bosne kao i značaj Referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine, nakon čegao je uslijedila agresija na suverenu državu.  Uz orgomne žrtve njenih građana, Bosne i Hercegovina očuvala je suverenitet i historijski kontinuitet kao nezavisna i demokratska država.

Ako dobro poznajemo prošlost, znaćemo se dobro postaviti prema budućnosti. Jer čovjek koji ne poznaje historiju svoje države, on je stranac u vlastitoj zemlji, zaključio je Selmir Idrizović.

Čestitke građanima općine Gradačac i Bosne i Hercegovine uputili su predsjedavajući OV Gradačac Husein Kujraković i općinski načelnik Edis Dervišagić koji je istakao važnost i značaj Gradačca u odbrani nezavisnosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine.

BiH je država koja iza sebe ima višestoljetnu tradiciju koja je, nažalost, obilježena brojnim sukobima, suprotnostima i nacionalnim interesima.Ovakvi datumi nisu povod da bi smo stravrali neke nove mitove. Ovo su trenuci kada se trebamo prisjetiti naših stradalih, šehida, poginulih boraca, civilnih žrtava rata. I upravo i radi njih, ali i budućih generacija, moramo stvarati povoljnije okolnosi kako bi budućnost naše djece bila što bolja i kvalitetnija, poručio je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Članice Ženskog vokalnog ansambla KUD „Gradačac“ su svojim nastupom uveličale Svečanu sjednici OV Gradačac i obilježavanje 1. Marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube