Najnovije vijesti

Obilježena Evropska noć muzeja

20/05/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježena Evropska noć muzeja
FOTO/VIDEO

U Zavičajnoj muzejskoj zbirci u Gradačcu je u noći sa subotu na nedjelju obilježen Međunarodni dan i Evropska noć muzeja. Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac je po drugi puta kao partner Ministarstva kulture Republike Francuske uvršten na kartu Evropske noći muzeja.

Centar za kulturu u Gradačcu se pridružio porodici muzeja i povodom Evropske noći muzeja organizovao izložbu starih rukopisa Sviračke džamije iz Otomanskog perioda, rekla je Azra Okanović, v.d. direktor JUCK „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

Posjetioci su mogli vidjeti dio bogate pisane baštine za koju se pretpostavlja da je u 19. stoljeću korištena u Sviračkoj medresi. Sačuvani rukopisi pokazuju kako je Gradačac, u vrijeme kada je bio kapetanija, imao veoma značajnu ulogu u životu ovog kraja.

O tome je govorio Kemal Nurkić, Direktor Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

– Gradačac je izuzetno zanimljiva nahija u Osmanskom periodu. Možda ne tako naseljena početkom Osmanskog perioda, ali kada je u pitanju 18. i 19. stoljeće Gradačac ima mogo toga što može pokazati. Večeras smo predstavili jedan dokument iz prvog popisa sumarnog iz 1533. godine gdje se spominje Gračac kao nahija. Predstavili smo dekret o postavljenju imama sviračke džamije iz 1837. godine. Kao i jedan imovinski karton Mehmed-kapetana o imovini koju je imao za obavezu da popiše pred svoju smrt, a što je potvrđeno 1770. godine od strane Porte Osmanskog dvora – da je imovina koja se nalazi u rukama njegovog sina u stvari njevova. Svakako, ono što je najzanimljivije je Popis stanovništva iz 1850. godine, poimenični popis svih kuća na području Gradačca. I jedan dokument koji govori o tome koliko treba izgraditi kuća na području gradačačke nahije vezano za protjerivanje muslimana iz Srbije, rekao je Nurkić.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“. 

Sa Noći muzeja poslana je poruka kako grad Gradačac zaslužuje da u budućnosti dobije adekvatan prostor za otvaranje muzeja.

 

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube