Najnovije vijesti

Održan 11. Festival folklora i pjesme „Vučkovci 2016“

19/07/2016 | objavio Radio Gradačac
Održan 11. Festival folklora i pjesme „Vučkovci 2016“
GRADAČAC

U Vučkovcima je u nedjelju 17. jula 2016. godine održan tradicionalni Festival folklora i pjesme „Vučkovci 2016“. Narodnim igrama i plesovima predstavilo se deset kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Publici su se predstavili: KUD „Petar Radovanović“ Zlot iz Srbije, KUD „Ravnica“ Stari Perkovci, KUD „ Kondrićani“ Kondrić i KUD „Darda“ Darda iz Hrvatske te KUD „Mladost“ Višnjevo, KUD „Duško Trifunović“ Brod, KUD „ Rudar“ Lukavac, KUD „Zambak“ Mediđa Donja, suorganizator Festivala BKUD „Behar“ Maoča i domaćini KUD „Sevdah“ Vučkovci.

Pokrovitelj 11. festivala Vučkovci 2016.  bio je općinski načelnik Edis Dervišagić a organizator KUD „Sevdah“ Vučkovci.

Na ovogodišnjem festivalu je potvrđena dobra saradnja dugogodišnjih prijatelja i bratskih mjesnih zajednica Vučkovci i Zlot iz Bora u Srbiji. Zahvaljujući popularnom tv-serijalu „Znanje-imanje“ Vučkovci i Zlot saradnju njeguju od 1979. godine, što su potvrdili i Poveljom o bratimljenu koja je potpisana u Vučkovcima godinu dana kasnije. Potpisnici su bili predsjednici Skupština ovih mjesnih zajednica Adil Turbić (Vučkovci) i Vlastimir Dobromirović (Zlot).

– Mi smo aktivno sarađivali do 1990. godine i nakon dešavanja o kojima ne bih želio da pričam kontakt smo ponovo uspostavili 2008. godine, kada je u Zlot došla zvanična delegacija MZ Vučkovci na čelu Muhamedom Bijelićem. Nadamo se da ćemo u povodu 40 godina našeg druženja i porodičnih prijateljstava ponovo potpisati i obnoviti Povelju o bratimljenju, rekao je za Radio Gradačac jedan od potpisnika Povelje iz 1980. godine Vlastimir Dobromirović, tadašnji predsjednik Skupštine MZ Zlot a danas predsjednik Mjesnog odbora Udruženja boraca i ratnih veterana Istočne Srbije.

Vuckovci 2016 -4

Partnerska saradnja se ogleda u zvaničnim uzvratnim posjetama delegacija Vučkovaca i Zlota te učešćem na smotrama folklora i drugim manifestacijama koje organizuju ove mjesne zajednice.

– Zahvaljujući ovoj saradnji mi smo u vrijeme uvođenja telefona, zbog nedostatka bakra, uspjeli preko rudnika u Boru nabaviti sirovinu koja je trebala za pravljenje kablova u Sloveniji i akcija telefonije je na vrijeme i po planu završena u Vučkovcima. Takođe, Omladinska radna brigada „Džemal Bijedić“ iz Vučkopvaca je tri godine bila učensnik Omladinske radne akcije „Borsko jezero“, pa su se naša prijateljstva još više učvrstila i traju do dan danas kada se na smotrama folklora druže mladi iz Vučkovaca i Zlota, rekao je u izjavi za Rdio Gradačac Muhamed Bijelić dugogodišnji aktivista u MZ Vučkovci.

Vuckovci 2016 -2

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube