Najnovije vijesti

Općinsko vijeće usvojilo Odluku o dodjeli općinskih priznanja i Nacrt budžeta za 2018. godinu

12/10/2017 | objavio Radio Gradačac
Općinsko vijeće usvojilo Odluku o dodjeli općinskih priznanja i Nacrt budžeta za 2018. godinu
Gradsko vijeće

Na 8. radnoj sjednici OV Gradačac vijećnici su podržali inicijativu da se u budžetu za narednu godinu planiraju sredstva koja će biti usmjerena za stipendiranje đaka i studenata. Zaključeno je da bi se do donošenja konačne Odluke o broju i visini stipendija trebalo razmotriti mogućnost promjene općinske Odluke o općim uslovima, postupku i kriterijima za ostvarivanje prava na stipendiju. Na taj način bi se omogućilo učenicima i studentima koji nisu obuhvaćeni dosadašnjim kriterijima pravo na stipendiju.

Općinsko vijeće donijelo je Odluku o dodjeli općinskih priznanja za 2017. godinu koja će biti uručena na svečanoj sjednici povodom 22. oktobra – Dana općine Gradačac.

Kako bi se što bolje planirala sredstva za narednu godinu vijećnici su na današnjoj sjednici razmatrali Nacrt budžeta u visini od 13.004.240 KM. Javna rasprava će trajati narednih 30 dana, nakon čega će biti sačinjen prijedlog budžeta čije se usvajanje očekuje do kraja kalendarske godine.

Vijećnici su usvojili i niz odluka kojima se imenuju ili nominuju kanidati na pozicije u upravnim tijelima Banje Ilidža i JP Parkinzi, prijedlog dopune odluke o kupovini dionica JP Komunalac dd., te odluku o utvrđivanju standarda i kriterija za imenovanja/nominovanja na upražnjene pozicije u reguliranim organima Općine Gradačac.

Danas je dopunjena odluka o radnom vremenu u određenim djelatnostima, odn. u pekarama i trgovinskim radnjama koje su u sastavu pekara, kojima se predviđa radno vrijeme od 24 sata. Odbijen je prijedlog Odluke o formiranju ulice na području naseljenog mjesta Gradačac jer nisu ispunjeni uslovi iz tačke 87. Statuta općine Gradačac, a data je saglasnosti na zaključenje Aneksa 2 – Ugovora o realizaciji projekta „Rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u općini Gradačac“.

Izvještaj o zdravstvenom stanju životinja, naročito stočnog  fonda, sa prijedlogom mjera prihvaćen je uz zaključak da Općinski načelnik, u saradnji sa JP Veterinarska stanica i Lovačkim društvom „Jelen“, za sljedeću sjednicu pripremi prijedlog mjera za rješavanje problema pasa lutalica u užoj gradskoj zoni.

Snimak današnjeg zasijedanja možete poslušati u programu Radija Gradačac u petak, 13.oktobra, od 10,00.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube