Najnovije vijesti

Otvoren 45. Sajam šljive u Gradačcu

29/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Otvoren 45. Sajam šljive u Gradačcu
GRADAČAC

Danas je u Gradačcu otvoren 45. Međunardoni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije  „Sajam šljive“ na kojem je učešće uzelo 320 izlagaca. U prisustvu mnogobrojnih zvaničnika, izlagača i građana Gradačca svečanim presjecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanovic. Na oko 5000 kvadratnih metara svoje proizvode prezentovat će mnogobrojni izlagaci iz BIH i regiona.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je istakao da je Gradačac grad uspješnih i poznatih ljudi, te da je trenutno centar cijele regije za šljivu i prehrambene proizvode.

„Gradačački sajam potpuno je u trendu kada su u pitanju prehrambeni produkti i obrtništvo. U Gradačac sam dosao da se nahranim budući da je u pitanju sajam prehrambenih proizvoda. Došao sam da se nahranim optimizmom. Vi ste plemeniti, hrabri, ljubazni i to je karakteristika vaših ljudi. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da otvorim ovaku izuzetno značajnu manifestaciju kako za Gradačac, tako za Bosnu i Hercegovinu i regiju“, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Premijer Vlade Federacije BIH, Fadil Novalić istakao je da je sajam kroz godine pretrpio mnogobrojne izmjene, te je preimenovan iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, što je širi pojam koji danas malo više odgovara vremenu.

„Vlada Federacije BiH čini maksimakne napore u razvoju ovog sektora i ulaže oko 70 miliona KM godišnje. Sljedeći korak jeste povećanje onoga sto Vlada ulaže i daje u poljoprivredu. Trebamo učiniti određene korekcije u kojima će biti planirano povećanje u oblasti poljoprivrede kroz budžetska sredstva. Imamo problem sa otkupom i plasmanom. Moramo podupirati barem tri oblasti – otkup, preraradu i hladno skladištenje“, poručio je premijer Fadil Novalić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je istakao kako godinama Sajam sljive snažno potiče  privredni razvoj i rađanja novih preduzeća koja doprinose društvenom razvoju.

„Osim prezentacija, sajam je mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih oblasti koji pomiču granice znanja u oblasti poljopriovrede i prerađivačke industrije. Posebno me raduje da je i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu ponovno povećan broj izlagača“, naglasio je Jakub Suljkanović.

Prisutnima se obratio i načelnik općine, Edis Dervišagic, koji je izrazio  dobrodošlicu sa željom da se gosti i izlagači ugodno osjećaju u Gradačcu.

„Od svog osnivanja ogroman je doprinos ove sajamske manifestacije razvoju Gradačca, kao jedne od vodećih poljoprivrednih ali općenito i privrednih potencijala općina u BiH. Gradačac je postao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izazovi i problemi sa kojima se suočava BIH prisutni su i u našem gradu. Posebno očekujem da sajamski dani budu iskorišteni za razgovore i prijedloge rješenja, problema poljoprivrednih proizvodjača sa akcentom na problem otkupa voća. I ove godine stotine tona prvoklasnog voća proizvedenog na području naše općine ostalo je bez plasmana. Ova pitanja, koja suštinski utiču na život, razvoj i opstanak stanovništva u BiH trebaju i moraju dobiti karakter nacionalnih pitanja“, istakao je Edis Dervišagić.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

„Ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođaćima prezentuju olakšice za proizvodnju a investitorima, kojih na sajmu u Gradačcu uvijek ima, predstave mogućnosti ulaganja u BiH. I ove godine, kao i prethodnih, upriličili smo veliki broj predavanja iz oblasti poljoprivrede. Akcenat smo stavili na suhu šljivu i plasteničku proizvodnju povrća i cvijeća. Takođe ćemo dodijeliti medalje za kvalitet proizvoda iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, poručio je direktor Šabanović.

O značajnim iskoracima u razvoju poljoprivrede i otvaranju novih tržišta govorio je zamjenik ministra za vanjsku politiku u Viječu ministara  BiH Mato Franjičević. Predsjendik Obrtničke komore FBiH Željko Babić je istakao kako su obrtnici pokretač razvoja privrede u Bosni i Hercegovini i da je neophodno povesti više računa o ovom sektoru.

U ime sponzora prisutnima se obratio Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić a čestitke u godini jubileja gradačačkog sajma i 50 godina postojanja Petrokemija d.d. Kutina uputio je član Uprave ove kompanije Davor Žmegač. U ime Grada Zagreba, partnera ovogodišnjeg sajma u Gradačcu obartila se pročelnica Gradske uprave za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajm šljive održat će se od 29. avgusta do 1. septembra u Gradačcu.

Radio Gradačac / Informativna služba Gradačačkog sajma

Comments are closed.

YouTube