Najnovije vijesti

Počeo Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja

20/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Počeo Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja
GRADAČAC

Jučer je počeo Obavezan program predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu za djecu koja nisu bila obuhvaćena drugim oblicima predškolskog odgoja na području Grada Gradačac. Ove godine u prvi razred osnovne škole upisano je oko 320 prvačića a Obavezni program predškolskog obrazovanja na području Gradačca pohađa 258 učenika.

Kako je za Radio Gradačac izjavio Hajrudin Mehenović, direktor JU dječije obdanište „Kolibri“ Gradačac, zahvaljujući saradnji sa osnovnim školama obavljene su kvalitetene pripreme za realizaciju ovoga programa.

– Naša ustanova je u saradnji sa osnovnim školama još u martu mjesecu obavila sve pripreme za provođenje Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Termin početka realizacije Obaveznog programa je zbog epidemiološke situacije pomjeren za dvije sedmice. Našim budućim đacima prvacima želimo puno sreće i uspjeha, i onog što nam je najvažnije a to je zdravlja. Molimo roditelje da se za vrijeme realizacije programa pridržavaju važećih epidemioloških mjera, rekao je Hajrudin Mehanović.

U skladu sa pedagoškim standardima formirane su 21 odgojne grupa u sedam osnovnih škola i to:

– OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac – nastava je organizovana za 72 polaznika u 5 odgojnih grupa, 3 u centralnoj školi i po jedna u Mionici III i Krčevini.

– OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac – formirane su 2 odgojne grupe sa 38 prvačića i nastava se izvodi u centralnoj školi.

– OŠ „Hasan Kikić“ Vida 1 – nastavu pohađa 36 djece u 3 odgojne grupe i to po jedna u centralnoj školi te područnim školama u Lukavcu Gornjem i Rajsci.

– OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Kamberi – program predškolskog odgoja i obrazovanja realizuje se u 2 odgojne grupe za 24 učenika.

OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Srnice Donje – formirane su 3 odgojne grupe, 2 u Vučkovcima i jedna u Biberovom Polju, nastavu pohađaju 34 predškolaca.

– OŠ „Edhem Mulabdić“ Mediđa Donja – nastavu pohađa 26 učenika u 3 odgojne grupe, po jedna u Kerepu, Mediđi Donjoj i Mediđi Gornjoj.

– OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Zelinja Donja – za 28 predškolaca formirane su 3 odgojne grupe i to po jedna u Jelovče Selu, Zelinji Donjoj i Zelinji Srednjoj.

Obavezni programa predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu koja su u godini pred polazak u školu trajat će do 28.06.2021. godine u trajanju od 50 radnih dana uz uvažavanje higijensko-epidemioloških mjera i Pedagoških standarda za predškolski odgoj i obrazovanje.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube