Najnovije vijesti

Promovisana knjiga o stanovništvu Gradačca polovinom XIX stoljeća

24/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Promovisana knjiga o stanovništvu Gradačca polovinom XIX stoljeća
KULTURA

Biblioteka „Alija Isaković“ iz Gradačca je organziovala promociju knjige „Stanovništvo Gradačca polovinom XIX stoljeća“ autora Kemala Nurkića. Na temelju popisa stanovništva 1850/1851. godine u knjizi se detaljno opisuje sastav stanovništva po pojedinim naseljima i mahalama današnjeg Gradačca. U knjizi možemo vidjeti koje su porodice živjele u gradačačkim mahalama Kala, Čaršija, Svirac, Bukva, a koje u okolnim selima.

O knjizi su  govorili istaknuti profesori Izet Šabotić i Rusmir Djedović te i sam autor, Kemal Nurkić.

Osmanlijama je bila jako važna jedna stvar: da da vidi sa koliko vojnika može da računa sa ovog područja i u tim tanzimanskim reformama porezi su bili jako bitni,… koliko može da uzme od ovog naroda,… i čini mi se oko 40% porez je povećan…, naveo je u svom obraćanju prof.dr. Izet Šabotić.

– Iz ove knjige vidimo da je područje Gradačca sredinom XIX stoljeća gusto naseljeno, nije prazan prostor. Vidimo da ima mnogo naselja sa mnogo mahala u kojima ima puno kuća i stanovnika. Vidimo da tada, prije 170 godina, postoje i redovno su zapisana prezimena ljudi i familija. Ta prezimena su kao i današnja prezimena: na „ić“, nastala od imena, Mustafa, pa Mustafić, …Husein-age pa  Huseinagić, od nadimaka, Muje pa Mujić…od tjelesne karakteristike: Topalović – čovjek bez jedne ruke, Ćosić – bez brata…, istakao je između ostalog u svom obraćanju mr.sc. Rusmir Djedović.

Prevod ovih jako korisnih spisa za koje je trebao veliki trud kako bi se preveli sa starog osmansko-turskog jezika, nije pokolebao doktoranta, mr.sc. Kemala Nurkića da se upusti u prevođenje za koje je pored poznavanja jezika trebalo poznavati i širi dijapazon ostalih jezičkih, historijskih, pa i šerijatskih normi.

Nurkić u svojoj knjizi navodi da je analizom popisa iz 1851.godine u Gradačcu bilo 1338 kuća i 4152 muška stanovnika. Ako tom broju dodamo i približno toliko ženskog stanovništva, dolazimo do toga da je bilo oko 8300 stanovnika grada Gradačac. Prosječna naseljenost po domaćinstvu je oko 6,2 stanovnika.

Radio Gradačac / Biblioteka “Alija Isaković” Gradačac

Comments are closed.

YouTube