Najnovije vijesti

Reprezentacija BiH košarke u kolicima ostvarila cilj na Evropskom prvenstvu u Belgiji

26/06/2018 | objavio Radio Gradačac
Reprezentacija BiH košarke u kolicima ostvarila cilj na Evropskom prvenstvu u Belgiji
Košarka

Reprezentacija Bosne i Hercegovine košarke u kolicima zauzela je četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu (B-divizija) odigranom u Belgiji. Na takmičenju je učestvovalo devet reprezentacija a naša selekcija je bila u grupi „B“ sa ekipama Hrvatske, Slovenije i Litvanije, koja je povratnik u B-diviziju.

Izabranici selektira Edisa Imširovića poraženi su u utakmici za treće mjesto od reprezentacije Litvanije rezultatom 81:74. Prvak B-divizije je selekcija Rusije koja je u finalnom meču savladala Austriju rezultatom 59:49 i tako izborila plasman i A-diviziju evropske košarke u kolicima.

Upravo je reprezentacija BiH poražena od Rusije u polufinalu Evropskog prvenstva rezultatom 72:61 i tako izgubila šansu za prelazak u elitnu grupu.

– Mi smo ostvarili odličan rezultat u grupnoj fazi i izborili smo polufinale, što je i bio naš cilj sa ovom podmlađenom reprezentacijom. Naš cilj je ostvaren teškim pobjedama protiv reprezentacija Hrvatske i Slovenije a Litvancima smo se revanširali za poraz u finalu od prije dvije godine u Sarajevu kada se odlučivalo u putniku u A-diviziju. Ta utakmica nas je iscrpila što se odrazilo na rezultat u polufinalu protiv Rsuije, za koju moram reći da nije iznenađenje što su osvojili pšrvo mjesto. Imali su jake pripreme dva mejseca i to im se isplatilo. U utakmici za treće mjesto Litvanija je imala bolju završnicu i osvojila bronzanu medalju, rekao je selektor Edis Imširović.

Podsjetimo, reprezentacija BiH osvojila je prvo mjesto u grupi B i ostvarila plasman u polufinale. Bh. zmajevi u kolicima bili su bolji od Hrvatske (60:47), Slovenije (55:48 ) i Litvanije (67:60).

U reprezentaciji je nastupilo šest debitanata, među njima i tri mlada košarkaša koji su imali zapaženu ulogu na turniru.

Momci su se odlično uklopili i mogu reći da smo na ovom turniru dobili igrače koji će biti kotači u reprezentaciji za naredni period, jer namjeravamo da ovu selekciju još više podmladimo. Moram istaći da smo na ovom takmičenju dostojno prezentovali zemlju iz koje dolazimo, bez i jedne tehničke greške ili bilo čega što bi naštetilo ugledu Bosne i hercegovine. Bili smo jedinstveni i to je ono na šta smo posebno ponosni, zaključio je Edis Imširović u izjavi za Radio Gradačac.

Iz reprezentacije BiH košarke u kolicima zahvalili su se na podršci.

Hvala svima koji su nas podržali! Idemo dalje!

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube