Najnovije vijesti

Sutra Svečana sjednica Gradskog vijeće povodom Dana državnosti BiH

23/11/2021 | objavio Radio Gradačac
Sutra Svečana sjednica Gradskog vijeće povodom Dana državnosti BiH
GRADAČAC

Nizom aktivnosti u Gradačcu će biti obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bit će prezentovane historijske činjenice o obnavljanju državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine održat će se u srijedu 24.11.2021. godine s početkom u 16.00 sati u konferencijskoj sali Sportske dvorane.

Prije Svečane sjednice u 15:30 sati obavit će se polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u gradskom parku. Zvanične delegacije i građani Gradačca odat će poštu i položiti cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. kao i šehidima, palim borcima i cvilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine.

Povodom 78. godišnjice zasjedanja ZAVNOBIH-a i 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine čestitku građanima je uputilo Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945. (UABNOR) Gradačac.

– Čestitamo vam ovaj značajan dan za Bosnu i Hercegovinu. Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, navodi se u čestitki UABNOR Gradačac.

Slika može predstavljati 1 osoba i tekstOdluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu imaju historijsko značenje, a jedna od najvažnijih je opredjeljenje da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar je državni praznik i neradni dan u Federaciji BiH, te tog dana državni organi, preduzeća i druga pravne osobe ne rade.

U skladu s tim, 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika, te je četvrtak 25. novembar 2021. godine neradni dan, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Savez antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini povodom 25. novembra – Dan državnosti Bosne i Hercegovine poziva građane Bosne i Hercegovine, sva udruženja antifašista, društva planinara, izviđačke odrede i druge organizacije mladih, škole i sveučilišta da masovno iziđu u prirodu i zasade sadnice te obrišu grafite s porukama mržnje, netolerancije i fašizma.

Pokažimo da smo, i danas, spremni za domovinu nešto konkretno uraditi, jer istinska ljubav prema domovini je i uistinu antifašizam. Zato svi u akciju!, stoji u saopštenju SABNOR-a BiH.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube