Najnovije vijesti

Sutra u prijepodnevnom programu razgovaramo o položaju logoraša

11/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Sutra u prijepodnevnom programu razgovaramo o položaju logoraša
Boračka udruženja

Posljednjih godina, aktuelna problematika i veliki problem, logorašima predstavljaju Rješenja sudova iz entiteta Republika Srpska koji bivše logoraše terete za naknadu Pravobraniocu entiteta RS za podnijete tužbe za naknadu nematerijalne štete za vrijeme provedeno u njihovim logorima u period “92 – “95. Visina potraživanja iznosi u rasponu od 600,00 do 4.000,00 KM. Sa ovim problemom upoznata je cjelokupna javnost i svi relevantni politički i državni organi BiH, saopćeno je iz Saveza udruženja logoraša u Tuzlanskom kantonu.

Navode kako je problem što imamo neujednačenu sudsku praksu. Dok neki sudovi donose presudu o oslobađanju tih troškova, većina sudova donosi odluku o naplati tih postupaka putem obustava na plate – penzije ili zapljenom lične imovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u predmetu AP 1101/17 po apelaciji S.A na sjednici održanoj 22. marta 2018. godine, donio Odluku o dopustivosti i meritumu, gdje se utvrđuje kršenje prava na imovinu iz člana II/3 k. Ustava BiH i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih Sloboda. Istom odlukom ukida se presuda Vrhovnog suda RS 71 OP 025573 16 REV i presuda Okružnog suda u Banja Luci 71 OP 025573 14 GŽ u dijelu odluke o troškovima postupka. Ulaganjem žalbi na Rješenja Sudova iz entiteta RS dostavljali smo i navedenu odluku Ustavnog suda BiH, ali se ona ne poštuje ten nam i dalje pristižu rješenja o naplati troškova. Takođe i sudovi u Federaciji BiH i dalje odobravaju izvršenja koja su predložili sudovi iz RS, ističu iz Saveza udruženja logoraša u Tuzlanskom kantonu.

Tim povodom, u  ponedjeljak 12. aprila 2021. godine od 10:30 sati razgovaramo o položaju logoraša i problemima sa kojima se susreću. Tema su tužbe za naknadu nematerijalne štete koju je svaki logoraš pretrpio za vrijeme boravka u logoru. Gosti emisije “Magazin 983” su Nedim Mustačević, predsjednik Saveza udruženja logoraša u TK i Osman Džaferović logoraš iz Gradačca.

Radio Gradačac / Savez logoraša u TK

Comments are closed.

YouTube