Najnovije vijesti

U Gradačcu potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja

30/09/2021 | objavio Radio Gradačac
U Gradačcu potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja
GRADAČAC

U Gradačcu je u ponedjeljak, 27. septembra, potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i svih drugih oblika eksploatacije djece, čime je naš grad uključen u projekat “Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH”. Proces kreiranja Protokola započeo je krajem mjeseca juna od strane predstavnika Udruženja “Zemlja djece u BiH” iz Tuzle i Centra za socijalni rad Gradačac, te potom proširen uključenjem predstavnika Gradske uprave Gradačac, Policijske uprave, osnovnih i srednjih škola.

Potpisivanjem Protokola načinjen je važan korak ka stvaranju mehanizma kojim će se u Gradačcu uticati na suzbijanje evidentno prisutnih problema.

Razvoj efikasnog i funkcionalnog lokalnog referalnog mehanizma za suzbijanje prosjačenja i svih drugih oblika iskorištavanja djece, uključujući i trgovinu ljudima, jedan je od ciljeva rada Udruženja „Zemlja djece u BiH“. Gradačac je osma lokalna zajednica koja je potvrdila svoje opredjeljenje stvaranju mehanizma ove vrste.

Aktivnost izrade Protokola realizovana je u okviru projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u BiH” koji se implementira od strane World Vision BiH, u partnerstvu sa Udruženjem “Zemlja djece u BiH” i Udruženjem “Kali Sara” Sarajevo. Instutucije i ustanove koje su Gradačcu potpisale Protokol u narednom periodu očekuje dodatna edukacija kako bi u skladu sa planiranim bili u mogućnosti sprovesti preuzete zadaće. To su, pored Grada Gradačac, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, PU Gradačac, Dječije obdanište “Kolibri”, osnovne škole “Hasan Kikić” i “Ivan Goran Kovačić”, te MSŠ “Hasan Kikić” i Gimnazija “Mustafa Novalić”.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube