Najnovije vijesti

Učesnici marša mira Zagreb–Srebrenica odali počast žrtvama Gradačca

04/07/2018 | objavio Radio Gradačac
Učesnici marša mira Zagreb–Srebrenica odali počast žrtvama Gradačca
GRADAČAC

Članovi udruženja „Koraci mira“ iz Odžaka danas su prošli kroz Gradačac kako bi se za nekoliko dana pridružili učesnicima Marša mira „Srebrenica 2018“. Oni su svoj pješački pohod dužine 330 kilometara započeli prije deset dana iz Zagreba ispred Islamskog centra. Pješačili su Podravskom magistralom preko Vukovara i iz Odžaka nastavili kroz Bosnu i Hercegovinu.

Jutros su učesnike ovog pješačkog pohoda dočekali službenici Općine Gradačac nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama 1992. – 1995. i odavanje počast žrtvama Gradačca za slobodu Bosne i Hercegovine.

Ovo je treći puta da mi svraćamo u Gradačac i ne trebamo se najavljivati. Narod nas je dočekao pljeskom i ne treba nam ljepši doček. I ove godine cilj je odati počast žrtvama Srebrenice, a za učesnike ovaj Marš mira predstavlja zbližavanje dva naroda i dvije države koje su u proteklom ratu bili žrtve istog agresora, rekao je Nihad Alić predsjednik udruženja „Koraci mira“.

On je istakao kako su tokom  putovanja na lijep način primljeni u mnogim gradovima gdje su za njih pripremljeni smještaji, kao  hrana i piće, a mnogobrojni građani su simpatijama i porukama podrške podržali njihov zaista težak poduhvat. 

Učesnici ovog pješačkog pohoda su napustili Gradačac u popodnevnim satima i večeras bi trebali stići u Donju Obodnicu. Sutra će se uputiti u Kalesiju  a 8. jula krenuti sa ostalim učesnicima Marša mira „Srebrenica 2018“ od Nezuka do Potočara.

Radio Gradačc / Esed Dino Kukuruzović

Comments are closed.

YouTube