Najnovije vijesti

Unutrašnjost džamije Husejnije polako poprima svoj izvorni izgled

08/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Unutrašnjost džamije Husejnije polako poprima svoj izvorni izgled
GRADAČAC

Jučer su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Gradačac i gradonačelnik Edis Dervišagić posjetili džamiju Husejniju gdje su u toku radovi na restauraciji njene unutrašnjosti. Radovi se odnose na cjelokupnu unutrašnjost džamije koja će se pokušati dovesti u izvorno stanje obzirom da su prethodne nestručne restauracije narušile prvobitni i autentični izgled unutrašnjosti džamije Husejnije.

Medžlis islamske zajednice Gradačac u saradnji sa Vakufskom direkcijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Zavodom za zaštitu spomenika kulture BiH uz finansijsku podršku grada Gradačca započeli su radove na restauraciji početkom ove godine, a izvodi ih Nihad Čengić, sarajevski restaurator i konzervator.

Graditeljska cjelina – Husejnija (Husein kapetana Gradaščevića) džamija u Gradačcu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u novembru 2004. godine. Od tada rađeno je nekoliko faza restauracije i rekonstrukcije koji su imale za cilj očuvanje ovog spomenika. Sama džamije datira iz 1826. godine, a izgradio ju je Husein kapetan Gradaščević.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube