Najnovije vijesti

Vježba evakuacije i spašavanja u OŠ ”Musa Ćazim Ćatić”

03/11/2016 | objavio Radio Gradačac
Vježba evakuacije i spašavanja u OŠ ”Musa Ćazim Ćatić”
JP/JU/JZU

 

U OŠ ”Musa Ćazim Ćatić” u Zelinji Donjoj uspješno je održana vježba evakuacije i spašavanja učenika i zaposlenika, pod nazivom ”Požar”. Vježba je podrazumjevala provođenje radnji kojima se učenicima, uposlenicima i drugim osobama zatečenim u ugroženim prostorijama škole pruža pomoć u napuštanju prostorija, pošto ih iznenadnim događajem ne mogu napustiti same, a da pri tome ne dovedu u opasnost svoj život. Pokrovitelj projekta je organizacija „Save the Children“, koja je u protekle tri godine u ovoj školi održavala radionice, vježbe i seminare, u kojima je učestvovalo 60 učenika i 30 nastavnika.

1a

Vježba spašavanja je započela isceniranim požarom na krovu škole, nakon čega se planski pristupilo evakuaciji učenika i uposlenika škole. U cjelokupnom projektu učestvovali su policijski službenici PS, vatrogasci DVD-a i volonteri Crvenog križa Gradačac.

2a

Tokom akcije spašavanja vatrogasci su sanirali požar, a iz  prostorija škole spasili su tri povrjeđena učenika, koji su simulirali povrede uzrokovane požarom. Nakon spašavanja,volonteri Crvenog križa učenicima su ukazali prvu pomoć i demonstrirali metode pomoći unesrećenima u ovakvim situacijama.

3a

Cjelokupna akcija evakuacije i spašavanja je uspješno provedena, a učenicima i uposlenicima škole vježba je bila veoma korisna, te za najmlađe posebno  uzbudljiva. Osnovci su pokazali veliko intersovanje za volonterski rad i uključenje u sekciju Prve pomoći.

4a

U upravi OŠ ”Musa Ćazim Ćatić” veoma su zadovoljni cjelokupnom realizacijom projekta, izvedbom vježbe evakuacije i spašavanja, kao i učešća  javnih službi, uposlenika i učenika koji su odlično odradili svoj posao.

5a

Direktorica škole  Ervada Sinanović smatra da ovakve vježbe treba održavati barem jednom godišnje, kako bi se svi zajedno upoznali sa vanrednim situacijama i na što bolji i profesionalniji način reagovali u takvim situacijama.

Podsjećamo, saradnja škole ”Musa Ćazim Ćatić” i organizacije „Save the Children“ započela je nakon katastrofalnih poplava prije tri godine i biće nastavljena i u narednom periodu.

6a

Emira Kavazović

Comments are closed.

YouTube