Najnovije vijesti

Zaštita prava potrošača: Pasivnost najveća prepreka

17/11/2016 | objavio Radio Gradačac
Zaštita prava potrošača: Pasivnost najveća prepreka
Udruženja građana

U okviru projekta informisanja potrošača o zaštiti prava i ekonomskih interesa, Klub potrošača TK-a danas je u Gradačcu održao edukativni sastanak sa građanima i udruženjima. Radi želje da se osvijetli uloga i prava potrošača, suorganizator sastanka bila je Općina Gradačac, a slični skupovi održavaju se i u drugim gradovima TK-a.

1a

Gordana Bulić iz Kluba potrošača TK govorila je o radu ovog udruženja i naporima da se što veći broj građana upozna sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača u FBiH.

Upravo zbog nedovoljne informisanosti potrošači su nezaštićena kategorija u našem društvu, a i kada to jesu prisutna je pasivnost u ostvarivanju prava, istakla je Amira Vučjak, predstavnica federalnog Ministarsva trgovine. Govorila je o ulozi ovog Ministarstva u zaštiti potrošača i pravima koje je moguće ostvariti, ali je istovremeno konstatovala da najveći broj pritužbi građana ne bude riješen u njihovu korist.

A građani najviše prigovora ulažu na rad komunalnih i državnih preduzeća, tipa operatera. Tako je bilo i u Gradačcu, gdje su građani najviše isticali nezadovoljstvo računima za vodu, njenom kvalitetom, cijenom i načinom obračuna.  

3a

O postojećoj zakonskoj i institucionalnoj regulativi, te odnosu građana i njihovoj spremnosti da se aktivnije angažuju za Radio Gradačac govori Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK:

 

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK koje kroz zajedničke projekte pruža podršku radu Udruženja, te predstavnici inspekcijskih organa i Kluba potrošača Posavskog kantona, koji su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom praksom, kazavši da su opravdani slučajevi uglavnom riješeni u korist potrošača.

2a

Da li će današnja diskusija inicirati formiranje slučnog udruženja u Gradačcu, ostaje da se vidi. Inače, skupu su prisustvovali predstavnici općinskih inspekcija, članovi udruženja koja okupljaju građane treće životne dobi i učenici srednjih škola.

4a

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube