Najnovije vijesti

Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku biće obilježen i u Gradačcu

11/09/2019 | objavio Radio Gradačac
Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku biće obilježen i u Gradačcu
GRADAČAC

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru.

Za kampanju u Tuzli i Tuzlanskom kantonu planirano je održavanje edukativnih predavanja za srednjoškolce iz 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona na temu “Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih”.

Predavanje će biti održano u MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac 18.09.2019. godine sa početkom u 13:00 h.

Cilj predavanja i kampanje  jeste upravo podizanje svijesti kod mladih na ovu temu uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece.

Edukativno predavanje držat će Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju “Srce za djecu”, a pored toga planirana je panel diskusija sa Mladicama – mladim ljudima koji su u djetinjstvu liječeni od raka i djeluju u okviru Udruženja, te projekcija kratkog dokumentarnog filma “Velika bijela kuća”, koji je osvojio glavnu nagradu na Dubrovnik Film Festivalu 2018. i prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 6. Internacionalnom studentskom film festivalu “New Wave” 2019. u Sofiji, Bugarska.


Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a simbolizira ga zlatna vrpca. Ovo je godišnji međunarodni mjesec tokom kojeg se aktivno prikuplja podrška, sredstva i podiže svijest o dječijem raku i njegovom utjecaju na život oboljelih i njihovih porodica. Osnovao ga je 2010. godine bivši američki predsjednik Barack Obama, a primarno ga obilježavaju domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Rak u djetinjstvu ostavlja duboke i trajne posljednice na rast i razvoj djece, kao i na njihove porodice i prijatelje. U periodu kada bi se mladi trebali fokusirati na polazak u školu, igru i druženje, ako imaju rak, njihov fokus je na lijekovima, operacijama i životu koji im je preostao.

Neki oblici raka se uglavnom ili isključivo vide samo kod djece, a to je nešto što se takođe ističe tokom mjeseca septembra. Djeca oboljela od raka su nerijetko otpornija od odraslih, a mnogo je slučajeva gdje djeca ostvaruju potpuni oporavak i vode sasvim normalan život. Ali svijest, edukacija i podrška djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima su od vitalnog značaja, zbog čega važnost Zlatnog septembra još veća.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” svake godine prigodno obilježava mjesec septembar, sa posebnim naglaskom na educiranju javnosti o svemu onome sa čime se susreću djeca oboljela od raka i njihovi roditelji. Septembar 2019. godine će biti obilježen nizom interaktivnih radionica, premijerama filma “Velika bijela kuća” i posebno osmišljenom kampanjom – kako bismo dotakli sve slojeve društva i podigli svijest o ovoj problematici.

Radio Gradačac / Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” 

Comments are closed.

YouTube