Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.09.2023. godine

11/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.09.2023. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u narednim danima nastavit će se stabilno i sunčano vrijeme. Uz obilje sunca bit će iznadprosječno toplo, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne i vruće.

U četvrtak i petak (14.09.i 15.09.) nestabilnije, uz vjerovatnoću za poneki lokalni pljusak praćen grmljavinom. Sa padavinama će se najviše dnevne temperature zraka sniziti pa će u nastavku sedmice temperature biti primjerenije drugoj dekadi septembra.

Noći i jutra, naročito u kotlinskim dijelovima Bosne će biti osjetno svježiji sa pojavom magle ili niske oblačnosti. Jutarnja temperature zraka će se kretati od 11 °C do 16 °C, na jugu do 22 °C, a najviša dnevna od 28 °C do 34 °C, u drugom dijelu sedmice od 26°C do 31°C.

– Zbog neujednačenog priliva padavina tokom proteklog perioda, stanje vlažnosti tla je različito, ponegdje umjereno vlažno, a ponegdje suho, što će svakako otežati pripremu tla za jesenju sjetvu. Kukuruz je još uvijek na poljima i nalazi se u završnim fazama zrenja, tako da će unatoč povoljnim temperaturnim uvjetima kasniti priprema parcela za jesenju sjetvu ozimih žitarica. Suho vrijeme treba iskoristiti za berbu dozrelog voća i povrća, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BIH).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube