Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 23. do 29.10.2023. godine

24/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 23. do 29.10.2023. godine
FBiH/BiH

Početkom sedmice izgledne su djelimično stabilnije vremenske prilike, sa kišom slabijeg intenziteta u unutrašnjosti zemlje. Pri tome će posvuda i dalje biti vjetrovito, uz povremeno jače južno strujanje i natprosječnu toplinu tokom dana.

Od srijede 25.10. do kraja sedmice slijedi period promjenljivog vremena, sa svakodnevnim, neravnomjerno raspoređenim padavinama, koje će u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni biti obilnije u odnosu na centralnu, istočnu Bosnu i Posavinu. Početkom vikenda, u subotu 28.10., prema aktuelnim sinoptičkim kartama, sa najmanjom vjerovatnoćom za padavine.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti tokom sedmice. Strujanje toplijeg zraka usloviće neuobičajeno visoke temperature za ovaj dio godine. Minimalne vrijednosti kretaće se u rasponu od 8 do 12 u unutrašnjosti, na jugu Hercegovine i sjeveroistoku Bosne od 14 do 16 °C, maksimalne dnevne od 15 do 19 u centralnim područjima, u Hercegovini i na sjeveru Bosne od 18 do 23 °C.

U narednom periodu, uz povremene prekide, nastaviće se jesenja sjetva. Pri tome će prispjele padavine popraviti vodni bilans, što bi uz visoke temperature i toplije zemljište, trebalo optimizirati agrotehničke uslove za klijanje i nicanje posijanih ozimina, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube