Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: Posvećena župna crkva Sv. Marka u Gradačcu

14/06/2021 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: Posvećena župna crkva Sv. Marka u Gradačcu
GRADAČAC

Jučer (13.06.2021.) je župnu crkvu u Gradačcu posvetio vrhbosanski nadbiskup koadjutor monsinjor Tomo Vukšić. Župna crkva u Gradčcu je izgrađena 1888. godine i posvećena je sv. Marku evanđelisti, kao glavnom patronu i zašitniku župe Gradačac, koja već preko 130 godina u kontinuitetu svjedoči o prisutnosti katolika na ovom području.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je najprije podsjetio vjernike kako je za posvetu crkve potrebno da su ona i njezin oltar dolično uređeni. Uslijedio je obred posvete crkve: potpisivanje povelje, molitva litanija, posvetna molitva, ugradnja moćiju u oltar, mazanje oltara i četiri manja križa na četiri mjesta u crkvi krizmanim uljem i paljenje tamjana na pet mjesta oltara. Uz nadbiskupa Vukšića koncelebriralo je devet svećenika.

Ona je sagrađena 1888. godine ali nigdje u knjigama nisam našao traga da je posvećena. Kardinal je sugerirao posvetu crkve ali je bilo potrebno je urediti i izgraditi sve ono kako bi crkva bila završena izvana i iznutra. Ti radovi su završeni i stekli su se uslovi za svečano otvaranje crkve, rekao je župnik vlč. Marko Hrskanović pojasnivši značaj ovog posljednjeg čina, svetog čina, svečanog otvaranja Božije građevine. 

Na kraju svete mise okupljeni svećenici i vjernici su u dvorištu crkve prisustvovali opijelu, koje je izmolio nadbiskup Vukšić, pored spomen obilježja u čast pokojnom gradačačkom župniku vlč. Jakovu Barišiću kojega su zlikovci ubili 1942. godine. 

Župnik Marko Hrskanović se zahvalio svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj svečani čin posvećenja Župne crkve Sv. Marka evanđeliste u Gradačcu.

Ovakav svečani čin nas sve obavezuje da u prijatnom i lijepom raspoloženju nastavimo i dalje sarađivati, graditi suživot i prijateljske odnose, rekao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i povodom ove svačanosti uručio prigodan poklon dobrodošlice vrhbosanskom nadbiskupu koadjutor mons. Tomi Vukšiću.

Nakon svečanog misnog slavlja kojem su prisustvovali brojni vjernici iz gradačačke župe i iz drugih krajeva organizovan je ručak i dodjela zahvalnica.

Iako je crkva  posvećena Sv. Marku u Gradačcu se tradicionalno slavi Antunovo, pa je posveta crkve bila upravo na blagdana Sv. Antuna Padovanskog. Svetog Antu na poseban način poštuju vjernici katolici širom Bosne i Hercegovine.

U gradačačkoj župi živi oko 250 vjernika.

Radio Gradačac / Foto: Zoran Matić / Grad Gradačac / KTA

 

Comments are closed.

YouTube