Najnovije vijesti

Odlukama na hitnoj sjednici izvršene izmjene na čelu Gradskog vijeća i UO Doma zdravlja

10/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Odlukama na hitnoj sjednici izvršene izmjene na čelu Gradskog vijeća i UO Doma zdravlja
Gradsko vijeće

Za razliku od prošle subote, Gradsko vijeće Gradačac danas je imalo kvorum za održavanje hitne sjednice na kojoj su vijećnici većinom glasova izglasali razrješenje predsjedavajućeg Enira Šakića i na tu poziciju izabrali Huseina Kujrakovića.

U skladu sa Poslovnikom Gradskog vijeća sjednicu je vodio dopredsjedavajući Alija Kavazović, a vijećnici su o razrješenju dosadašnjeg i imenovanju novog predsjedavajućeg odlučivali tajnim glasanjem.

„Formirana je nova većina s obzirom da su tri vijećnika SDP-a izašli u Nezavisni klub vijećnika. Sada su u većini nova tri vijećnika, mi smo bili dio parlamentarne većine, nastojali smo da konstruktivno djelujemo što ćemo i ubuduće činiti. Nastojaću da u saradnji sa gradonačelnikom i Gradskim službama na dnevni red stavljamo tačke koje su od interesa za građane“ rekao je za Radio Gradačac novi/stari predsjedavajući Gradskog vijeća Husein Kujraković (Narod i pravda). Podsjećamo, u junu 2017. godine Kujraković je zbog koalicionih dogovora podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg tadašnjeg OV, nakon čega je funkciju preuzeo Enir Šakić.

Tokom hitnog zasijedanja vijećnici su većinom od 16 glasova prihvatili prijedlog razrješenja predsjednika i članova UO JZU Dom zdravlja, te na period od 90 dana imenovali privremeni UO ove zdravstvene ustanove u sastavu Mirza Peštalić, Semir Aljić i Merima Handžar.

„Mjere koje je ovo GV kroz Akcioni plan za poboljšanje rada JZU Dom zdravlja usvojilo prije neka tri mjeseca nisu provedene ili su djelimično provedene. S druge strane konkurs koje je raspisan u JZU nije u skladu sa odlukom o davanju saglasnosti UO na sami tekst konkursa, dakle razlikuje se, i obzirom da niti UO niti menadžment na dopis koji je upućen od strane gradonačelnika nije reagovao, dakle za poništenjem tog konkursa i stavljanjem van snage, uslijedila je smjena UO i imenovanje privremenog koji ima zadatak da u narednom periodu, što prije provjeri šta se to gore dešava i adekvatno reaguje“, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić za Radio Gradačac.

„UO Doma zdravlja smijenjen je bez ikakve procedure“, ustvrdio je vijećnik Enir Šakić. U izjavi za Radio Gradačac rekao je: „Vijeće je izglasalo smjenu, izabrani su novi članovi bez ikakve provedene procedure. Nije nikakav izvještaj bio, nikakvog papira, znači kadija te tuži – kadija te sudi, samo zato da bi se udovoljilo novoj većini i apetitima nove većine koja je uz gradonačelnika Dervišagića“, rekao je Šakić.

Inače, dosadašnji predsjedavajući Enir Šakić, zajedno sa vijećnicima Samirom Fazlićem i Indirom Deliomerovićem djelovanje u Gradskom vijeću Gradačac, nakon izlaska iz Kluba SDP-a, nastavljaju u Nezavisnom klubu vijećnika.

Snimak današnjeg, hitnog zasijedanja Gradskog vijeća možete poslušati u programu Radija Gradačac u utorak, 13. avgusta, od 10 sati.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube