Najnovije vijesti

PIJACA ili PA, SRETNA VAM NOVA

30/12/2016 | objavio Radio Gradačac
PIJACA ili PA, SRETNA VAM NOVA
Kolumna

 

Za Radio Gradačac piše Vahid Klopić

Potpuno nesvjesno, već smo izgrickali i sažvakali šesnaest godina 21. stoljeća. Više ni ono nije novo. Malo se olinjalo, izderalo, počelo se kvariti kao ustajali sir, već se vide prve rupe od moljaca ili metaka na njemu.

I nemojte da mislite, da će već 1. januara, na njemu osvanuti neka nova zakrpa, da ćemo ga oprati, ispeglati i srediti.

Ne.

Ništa se novo neće desiti, samo će ovo stoljeće, a i mi sa njim, biti nešto starije i trošnije.

Pa, sretna vam Nova.


Ispucat će se vatrometi, zapjevati neka što rane liječi, razmijenit će se milioni SMS-ova i ostalih elektronskih čestitki. Neko će se posvađati, neko pomiriti. I ništa novo neće biti ujutro. Isto nebo, ista država, isti mi.

Pa, sretna vam Nova.


 

 

Za svako dobro učinjeno djelo, rijetki će vam zahvaliti. Za pregalaštvo i rad niko vam neće odati priznanje, jer sve osim uspjeha ovdje opraštaju. Nećete piti kafu sa onima koje volite, nego sa kojima morate. Vrebat će iza svakog ćoška vaše radno mjesto, jer još neki amidžić nije zaposlen. Trpaće vam u džepove nepovoljne kredite, nepotrebne šerpe, lonce, deke sa televizijskih ekrana i trošna polovna vozila.

Pa, sretna vam Nova.

Ali zato vi, dragi moji «pijačari», poljubite dječurliju prije spavanja, ispričajte im bajku, pročitajte za godinu barem tri knjige, pogledajte pet dobrih filmova, slušajte dobru muziku.

Sa onima koje doista volite, prošetajte ovim gradom, koji je ipak satkan od ljepote.

Šetajte na toj tankoj liniji između godine i godine. Vidjet ćete da se ništa promijenilo nije, niti će se promijeniti, dok smo mi ovakvi i dok je svijet ovakav.

Zagrlite na tren, tišinu.

To je taj osjećaj vječnosti.

Pa, sretna vam Nova.

Comments are closed.

YouTube