Najnovije vijesti

PIJACA ili U SVIJETU MEDVJEDA I LEPTIROVA

26/02/2016 | objavio Radio Gradačac
PIJACA ili U SVIJETU MEDVJEDA I LEPTIROVA
Kolumna

Vanredne vijesti u nedjelju i slijetanje aviona iz Berlina na aerodrom u Butmiru, donijeli su pod ovo nebo još jednu veliku filmsku nagradu. Donio je isti onaj čovjek, koji je već nebrojeno puta poharao svjetske festivale i pričinio nam veliku radost.

………………………………

Vahid Klopic kolumnista 150x150 xxx


………………………

Ne, neću, jer je to suviše isprano i prevaziđeno govoriti, zašto Danisa nije dočekala politička svita. Zašto bi političari i trebali gledati i voljeti filmove. Imaju oni svoj posao, a uostalom, to je bila nedjelja, dan odmora.

…………………………………..


……………………………………….

Treba pričati o Danisu.

Lijep, elegantan, elokventan, pametan, talentiran čovjek već dvadeset godina pokazuje da film jeste velika igra i velika umjetnost našeg doba. Po broju nagrada, on je sigurno jedan od najvećih režisera svijeta, s kraja dvadesetog i početka dvadeset prvog stoljeća. I kao takav on svoje znanje širi ovdje, gdje je kultura uvijek bila na margini i gdje se snima jedan ili dva filma godišnje.

On je ovdje!

Svijet mu je na dlanu, od Holivuda do Bolivuda.

Pitam se dali mi zaslužujemo Danisa.

I mi obični, i oni neobični.

Dokle će njegova energija biti  iznad svih problema sa kojima se susreće pri radu na nekom filmu? Dokle će imati strpljenja biti marginaliziran, a najveći je ambasador Bosne i Hercegovine u svijetu.

Ne znam.

Znam samo da je od podignutih ruku sa Oskarom i poznate patriotske rečenice, u Berlinu rekao običan pozdrav raji u Sarajevu i zahvalio porodici.

I to je znakovito.

Dakle, beskrajno je strpljenje Danisovo. I još jedan medvjed u nizu tih zlatnih i srebrenih kipova i životinja.

Kapa dole, majstore.

A vama, dragi moji, iskreno preporučujem knjigu genijalnog B. Ćopića, čiji naslov sam danas pozajmio.

Možda poslije čitanja, stvari budu nešto jasnije.

Comments are closed.

YouTube