Najnovije vijesti

Prezentirani rezultati istrage zločina u Gradačcu

02/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Prezentirani rezultati istrage zločina u Gradačcu
Bezbjednost

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Uprava policije MUP-a TK na današnjoj pres-konferenciji prezentovali su dosadašnje rezultate istrage zločina koji je 11. augusta 2023. godine u Gradačcu počinio Nermin Sulejmanović. 

U krvavom pohodu, Sulejmanović je ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, oca i sina Đengisa i Denisa Ondera, te ranio tri osobe. Na kraju je počinio samoubistvo na napuštenoj farmi u blizini Gradačca gdje se pokušao sakriti od policije. 

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić je istakao kako su Kantonalno tužilaštvo TK i Uprava policije TK intenzivno sarađivali od 11. augusta do danas. Održan je veliki broj sastanaka, a na kraju je zaključeno da nema protupravnog djelovanja ovlaštenih službenih osoba iz PU Gradačac, niti protupravnog djelovanja suca koji je radio na ovom predmetu.

– Njihovo eventualno činjenje ili ne činjenje protivno zakonu ne dovodi se u pitanje – rekao je Ljubić. 

Istakao je kako su službenici policije i uposlenici Centra za socijalni rad Gradačac u više navrata nudili smještaj u sigurnu kuću Nizami i njenom djetetu, ali da je ona to odbila. 

Ljubić se u svom izlaganju referisao na važeće zakone, a posebno je apostrofirao kako se mora napraviti distinkcija između Zakona o nasilju u porodici i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. 

Postupajući tužilac Dalibor Bingas istakao je da se Sulejmanović kretao na 13 lokacija tog 11. augusta, a da je lociran zahvaljujući podacima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). 

Također je istakao da nakon analize iskaza svjedoka i drugih nalaza nije uočeno da je Sulejmanović imao bilo čiju podršku jer, ističe tužilac Bingas, njemu pomoć nije bila potrebna zato što je od 4. augusta obilazio kuću Nizamine tetke i ta lokacija mu je bila broj jedan kada je 11. augusta krenuo u svoj zločinački pir. 

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman istakao je kako je patrola policije nakon dobijene prijave o prvoj pucnjavi za deset minuta stigla na mjesto događaja, a da je druga patrola došla deset minuta nakon toga.

Ukupno tog dana angažovano je bilo 70 policijskih službenika, a, kako je istakao, u toku je interna istraga o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, ali ne u smislu da su pružali podršku ili informacije Nerminu Sulejmanoviću. 

Radio Gradačac / Tekst i foto: FENA / Video: RTV TK

Comments are closed.

YouTube