Najnovije vijesti

“Socijalni dan 2019”: Srednjoškolci školske klupe zemijenili ranim mjestima

19/10/2019 | objavio Radio Gradačac
“Socijalni dan 2019”: Srednjoškolci školske klupe zemijenili ranim mjestima
GRADAČAC

Jučer je Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) četvrti put zaredom organizovala projekat pod nazivom „Socijalni dan“. Kako su saopćili iz Asocijacije, srednjoškolci su nadmašili sami sebe i za ovogodišnji „Socijalni dan“ učešće je uzelo 2094 učenika iz 52 lokalne zajednice. Među njima je bilo i 60 srednjoškolaca iz Gradačca, 34 učenika MSŠ „Hasan Kikić“ i 26 polaznika Gimnazije „Mustafa Novalić“.

Socijalni dan je dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. Ove godine radna mjesta za srednjoškolce je obezbjedilo 892 preduzeća, koji su otvorili svoja vrata i pružili im podršku u njihovom radu. Poslodavci za svakog srednjoškolca na radnom mjestu uplaćuju dnevnice. Novac koji se zaradi Socijalnim danom uplaćuje se u Fond koji se kasnije koristi u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom Bosne i Hercegovine. Ovim projektom mladi dobijaju priliku da uče i steknu svoje prvo radno iskustvo, saopćeno je iz AsuBiH.


Javna ustanova Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ od početka je podržala ovaj projekat. „Socijalni dan 2019“ bio je prilika za Eminu Husić i Dženitu Sivić, učenice MSŠ „Hasan Kikić“, da školske zadatke zamjene sa novinarskim i na jedan dan budu članice redakcije Radio Gradačca.


U ovaj projekat su uključene i srednje škole bez čije podrške srednjih ne bi se mogli ostvariti ovi rezultati.

Škole su uvidjele važnost ovog projekta, te su srednjoškolcima pružile priliku da svoj uobičajeni radni dan zamijene svojim prvim nezaboravnim radnim iskustvom! Fond Socijalnog dana otvara se početkom naredne godine, te pozivamo sve srednjoškolce da apliciraju sa svojim idejama i da ih na taj način pretvore u djela, poručuju iz AsuBiH.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube