Najnovije vijesti

Sutra “Cvijet Srebrenice” u Gradačcu

10/07/2023 | objavio Radio Gradačac
Sutra “Cvijet Srebrenice” u Gradačcu
GRADAČAC

U Gradačcu će se sutra, 11. jula 2023. godine, na Trgu Alije Izetbegovića održati performans na kojem će od ljudskih tijela biti oblikovan “Cvijet Srebrenice” u povodu obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zonu UN-a u Srebrenici 1995. godine. “Cvijet Srebrenice” će biti oblikovan u 12 sati, u trenutku kada se oglase sirene za uzbunjivanje jednoličnim tonom u trajanju od jedne minute.

Jučer su počele pripreme i ocrtavanje Cvijeta na pločniku Trga gdje će se okupiti svi oni koji na ovaj način žele da odaju počast i obilježe godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Miralem Topalović , organizator performansa u Gradačcu, još jednom je pozvao sve sugrađane da se pridruže ovom događaju.

Ovo je način da i mi pokažemo da susjećamo sa porodicama i žrtvama genocida i odamo dužnu poštu sa željom da se očuva sjećanje na događaje koji su se desili u Srebrenici 1995. godine. Ako mi ne budemo obilježavali ove datume to će se zaboraviti. Zato smo prošle godine prvi put formirali od ljudskih tijela “Cvijet Srebrenice”. Ove godine očekujemo da će biti još više učesnika. Imamo najave da će doći mnoga udruženja. Pozivamo vas sve da dođete da obilježimo taj dan, da se zna da su ti ljudi pobijeni, ubijeni su u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, poručio je inicijator preformansa Miralem Topalović.

“Cvijet Srebrenice” je simbolično obilježje stradanja nevinih Bošnjaka u Srebrenici, ali i širom Bosne i Hercegovine. Njegovih 11 bijelih latica simbolizira 11. juli, dan kada je zločin počinjen, bijela boja simbolizira nevino stradale ljude, a zelena u sredini nadu za mir, nadu da se takve strahote više nikada nikome ne dogode.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube