Najnovije vijesti

Usvojena Informacija o vodosnabdijevanju na području općine Gradačac

29/11/2018 | objavio Radio Gradačac
Usvojena Informacija o vodosnabdijevanju na području općine Gradačac
GRADAČAC

Višesatnu, na momente ispolitizovanu, diskusiju na današnjem zasijedanju Općinskog vijeća izazvala Informacija o vodosnabdijevanju na području općine Gradačac. U njoj se navodi kako su najveći problemi vodosnabdijevanja izraženi u južnom dijelu općine i to u mjesnim zajednicama Zelinja Donja, Zelinja Srednja, Rajska, Jasenica, kao i Mediđe i Kerep. Istaknuto je da gradska mreža zbog dotrajalosti ima ogroman broj kvarova i gubitaka, što zahtijeva rekonstrukciju.

Pored vijećnika u raspravi su učestvovali i predstavnici Vijeća MZ-a koji su ukazivali na izuzetno tešku situaciju u pojedinim naseljima, gdje se voda doprema cisternama ili građani izdvajaju velika sredstva kupujući vodu. Dajući podršku nastavku projekta, pozvali su na izbjegavanje politizacije životnog pitanja za značajan broj građana, tražeći pojašnjenja i barem okvirne rokove za nastavak i završetak projekta vodosnabdijevanja.

Pojašnjavajući hronologiju dosadašnjih aktivnosti, općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao kako su kreditna sredstva postala efektivna tek 30. juna ove godine, iako je kredit odobren u decembru 2014. godine.

Sve prepreke su otklonjene i projekat će biti završen, poručio je Dervišagić, dodajući kako ni jedna MZ neće biti prisiljena da uđe u projekat ako to ne želi.

Nakon rasprave Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo zaključke kojim daje punu podršku aktivnostima za nastavak projekta vodosnabdijevanja na području općine. OV Gradačac je zadužilo općinskog načelnika da putem Štaba Civilne zaštite ili iz Budžeta osigura sredstva za angažovanje dodatnih vozila za prevoz i dostavu vode u ugrožene mjesne zajednice, sarađujući pri tome direkno sa Vijećima MZ-a. Zatraženo je i stavljanje u funkciju eventualnih privremenih rješenja, poput bunara i kaptaža, kako bi se olakšala trenutna situacija.

Sjednica OV Gradačac je u toku, uskoro više informacija.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube