Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 4. do 10.12.2023. godine

04/12/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 4. do 10.12.2023. godine
FBiH/BiH

Početkom sedmice biće stabilnije, od utorka u poslijepodnevnim satima izgledno je kratkotrajno, prolazno pogoršanje praćeno padavinama, koje će biti nešto jačeg intenziteta u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni i Krajini. Kiša će na višim nadmorskim visinama prelaziti u susnježicu i snijeg. U srijedu 06. decembra veće količine padavina očekuju se na sjeveru zemlje. Nakon prolaska fronte dalje na istok, od četvrtka 07. decembra, do kraja sedmice postepeno će preovladati stabilne vremenske prilike, sa vrlo malom vjerovatnoćom za padavine i temperaturama zraka u skladu sa kalendarom.

Temperaturni režim tokom sedmice karakterisaće smjene hladnih i relativno toplijih perioda. U ponedjeljak 4. decembra najhladnije jutro sa negativnim jutarnjim temperaturama gotovo u cijeloj zemlji, izuzev juga. Minimalne vrijednosti između -2 i -5, na planinama i visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne do -8 °C, moguće je i koji stepen hladnije. Od utorka jutra postepeno toplija. Maksimalne dnevne između 5 i 7 u Bosni, na sjeveru i jugu zemlje od 6 do 8 °C.

Prognozirane vremenske prilike povremeno će pogodovati provođenju radova na otvorenom, dovršavanju zimskog oranja i đubrenja stajnjakom. Ozimine, ovisno o fazi u kojoj se nalaze, trebalo bi prihraniti i pripremati za zimsko mirovanje, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bsne i Hercegovine (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube