Najnovije vijesti

Akcija “Damask”: SIPA lišila slobode jednu osobu

13/09/2018 | objavio Radio Gradačac
Akcija “Damask”: SIPA lišila slobode jednu osobu
Bezbjednost

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona jutros su (13.9.2018. godine), u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“, na području općine Gradačac lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 202d. stav (2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje terorističke grupe“ i iz člana 162b. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“. Lišenje slobode izvršeno je po usmenoj naredbi Tužilaštva BiH.

Prilikom realizacije navedene akcije policijski službenici SIPA-e su, po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, pretresli osobu, objekte i pokretne stvari na jednoj lokaciji koju koristi osumnjičeni. Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta određena količina vojne opreme, računari, mobilni telefoni i SIM kartice, USB stikovi i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon pretresa, u prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada osobe lišene slobode, koje će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje, navodi se u saopćenju za javnost Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Radio Gradačac / Preuzeto sa: SIPA

Comments are closed.

YouTube