Najnovije vijesti

Bajramski paketići za socijalno ugrožene učenike

05/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Bajramski paketići za socijalno ugrožene učenike
GRADAČAC

Fondacija zajednice Gradačac u saradnji sa „Merhametom“ iz Njemačke danas je u O.Š. „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Srnice Donje podijelila bajramske paketiće socijalno ugroženim učenicima. Ovo je nastavak akcije „Poklonimo obrok, vratimo osmijeh“ koj je Fondacija pokrenula s ciljem da se djeci obezbijedi školska užina. 

Iako sa malim zakašnjenjem, bajramski paketići podijeljeni su na opće zadovoljstvo dvadeset i dvoje učenika koji su u stanju socijalne potrebe, kaže predsjednica Fondacije Suada Hećimović ističući da je saradnju Merhametom iz Njemačke.

Ova saradnja započela je upravo sa željom da se učenici koji nisu u mogućnosti kupovati školsku užinu i na ovaj način obraduju u ovim lijepim blagdanskim danima.

Projekat je uspješno realiziran za prethodnu školsku godinu, u okviru kojeg je 29 mališana imalo obezbijeđene užine. Važno je istaći kako je “Merhamet“ Njemačke prepoznao značaj jedne ovakve akcije i proširio je, obezbijedivši  46  bajramskih paketića za djecu u stanju socijalne pomoći. Fondacija je uvijek na raspolaganju da pokuša obezbijediti i sredstva za ostale potrebe u kojima se ta djeca nalaze. Djeca su sretna i zadovoljna i osmijeh je taj koji se parama ne može platiti, kazala je Suada Hećimović.


Od 27.06. do 05.07.2017. godine  predstavnici Fondacije zajednice Gradačca su u saradnji sa Merhametom iz Njemačke posjetitli škole sa područja općine Gradačac i dijelili bajramske paketiće socijalno ugroženim učenicima, odnosno svim onim učenicima koji su ušli u Projekat Fondacije pod nazivom ”Poklonimo obrok, vratimo osmijeh”.


Nažalost, svakodnevno smo svjedoci brojnih apela za pomoć. Takvim stanjem  u Gradačcu, brojem socijalno-ugrožene djece i porodica negativno je iznenađen Jusuf Skenderović, direktor „Merhameta“ Njemačke.
Situacija je alarmantnija nego što spisak pokazuje. Imate situacije u kojima roditelji ne žele da se prijave i javno kažu da su socijalni slučajevi. Imamo socijalno ugroženih porodica u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali  sam se jako iznenadio da ima toliki broj i u Gradačcu, rekao je Jusuf Skenderović i dodao kako će „Merhamet“ Njemačke nastaviti pružati pomoć najugroženijim slučajevima.
Predstavnici Fondacije zajednice Gradačca i Merhameta Njemačke ovim gestom poslali su snažnu  poruku  i javno pozvali privredne subjekte i sve ljude dobre volje da pruže pomoć onima koji nemaju mogućnost da se sami izbore sa finansijskim poteškoćama.
Lica mališana nakon uručenja paketića, sijala su posebnim sjajem, a nama pokazala koliko je malo potrebno da djeca budu  sretna.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube