Najnovije vijesti

KIKIĆEVI SUSRETI – Publikacija Mirze Avdičevića ganula publiku

29/05/2017 | objavio Radio Gradačac
KIKIĆEVI SUSRETI – Publikacija Mirze Avdičevića ganula publiku
Manifestacije

Bez prisustva autora, vrijednog hroničara koji je dugi niz godina sakupljao zapise i fotografije o Gradačcu, ljudima i događajima u njemu, u okviru ovogodišnje manifestacije „Kikićevi susreti“ predstavljena je publikacija „Otrgnuto od zaborava – Gradačac kroz vrijeme“. Prisustvom, sjetom, uzdahom i suzom u oku publika okupljena na terasi biblioteke „Alija Isaković“ nagradila je želju i trud Mirze Avdičevića da sačuva sjećanja na neka ljepša vremena.

Knjiga zaslužuje veliku pažnju, naročito stanovnika Gradačca, jer je autor u centar svoje pažnje stavio Gradačac, njegove kulturno historijske spomenike, toponime, događaje, ali i njegove ljude iz različitih sfera života. Zbog toga se ovo djelo ne može nazvati klasičnom monografijom, nego u izvjesnom smislu hronikom, ali najviše zbirkom zapisa o ovom gradu iz perspektive čovjeka kojeg je život odnio daleko od zavičaja“, rekao je književnik Vahid Klopić. „Mirza je svoju iseljeničku nostalgiju pretočio u zanimljive zapise koji sa ovom knjigom ostaju trajno zabilježeni, ne na ekranu nego na papiru. Autorski rad na knjizi je trajao jako dugo, na čemu Mirzi treba iskreno čestitati i poželjeti da ova knjiga uđe u što više domova naših sugrađana. Ona je još jedan doprinos kulturi ovog grada, ona daje najznačajniji poticaj onome što mi gubimo ili uopšte ne posjedujemo. To je kultura sjećanja“, kazao je između ostalog Klopić.

Autor u svojim pripovjestima podsjeća na historiju grada, na objekte koje su izgradili ljudi i na ljude koji su živjeli i žive u ovom gradu. Zato je ova knjiga vrijedna i zaslužila je da jednoga dana ona bude nastavljena. Da neka nova generacija napiše o svojim precima, svojim roditeljima, djedovima i svojim sugrađanima. To očekujemo, baš kao i autor sam, što je u ovoj knjizi i rekao“, kazao je novinar Aleksandar Mlač. „Mislim da je to najveća vrijednost i njegovog truda i njegovog pisanja, da sve ono što je bivalo otrgne od zaborava. A mi nismo zaboravili, kao što nećemo zaboraviti ni poruke koje nam u svom pisanju u ovoj knjizi autor daje“, zaključio je Mlač.

Sjećanja su oživjele učenice Gimnazije „Mustafa Novalić“ izdvojivši tek nekoliko zanimljivih priča o gradačačkoj Aleji i njenom nastanku, o bazenu u Gradačcu, slastičarnicama, metalskim radionicama i profesionalnim vozačima. Te i mnoge druge priče o velikim ljudima našeg malog grada objedinio je Mirza Avdičević u svojoj publikaciji obogaćenoj izuzetnim brojem fotografija.

Saradnicima i donatorima koji su omogućili da ova knjiga ugleda svjetlo dana uručene su zahvalnice, a svim zainteresovanima koji vlastitu biblioteku žele obogatiti publikacijom „Otrgnuto od zaborava – Gradačac kroz vrijeme“ preporučujemo da je nabave u biblioteci „Alija Isaković“.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube