Najnovije vijesti

NK Zvijezda Gradačac: REKET PLAĆATI NEĆEMO!

23/09/2019 | objavio Radio Gradačac
NK Zvijezda Gradačac: REKET PLAĆATI NEĆEMO!
Nogomet

Upravni odbor NK „Zvijezda Gradačac“, na održanoj sjednici povodom događanja na prvenstvenoj utakmici VII kola, NK „Zvijezda Gradačac“ – FK „Olimpik“, je donio odluku da se uputi Otvoreno pismo na adrese NS/FS BiH (n/r predsjednik Elvedin Begić i gen.sekretar Adnan Demidžić), NSFBiH (predsjednik Irfan Durić), takmičarska i komisija za suđenje NSFBiH; te printanih i elektronskih medija.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Kada je u pitanju predmetna utakmica, samim objavljivanjem delegiranja službenih lica utakmice, šest sudaca, te same spoznaje o sastavu, u javnosti su nazvani „odred smrti“ /Silić, Hušidić, Smriko, Stojić, Kazlagić – vođa/, svima u Klubu jasno je bilo da će utakmica biti teška u svakom pogledu.

Vođa „ekipe“ je, prilikom suđenja ranije odigranih utakmica posebno u Banovićima, igračima u terenu govorio da mu je klub „dužan“ od ranije, te da će on natjerati Upravu kluba da „kleče na koljenima i mole da uđu u dogovore sa njim“. Prije početka utakmice protiv „Olimpika“, u razgovoru sa predstavnikom kluba ponovo je insistirao na nekim ranijim „dugovima“ kluba prema njemu.

Kada je u pitanju suđenje na navedenoj utakmici, od samog početka je bila vidljiva tendencija da se naša ekipa na sve načine spriječi da igra normalnu utakmicu. Navodimo 1. minut i nedosuđeni prekršaj na našem igraču Antić Slađanu, zatim žuti kartoni u prvih 25 minuta utakmice dvojici stopera i zadnjem veznom igraču, poništen gol Nikole Mojovića, nedosuđeni prekršaj nad Arminom Jazvinom, kome je nakon utakmice u hitnoj pomoći JZU Dom zdravlja Gradačac sanirana povreda usne, dosuđeni nepostojeći kazneni udarac za „Olimpik“, nedosuđeni kazneni udarac za našu ekipu zbog prekršaja nad igračem Selmirom Mahmutovićem, te još nekoliko situacija kada je sudački tim, na čelu sa „vođom“ Mirzom Kazlagićem oštetio ekipu i unosio nervozu u sve prisutne pristalice, igrače i same navijače ekipe.

Ističemo također postupak sudije Sanela Silića, koji je namjerno ulazio među igrače naše ekipe, kako bi ishodio bilo kakvu reakciju, što mu je i uspjelo u 64. minuti kada je isključio našeg igrača zbog navodnog upućivanja psovki.

Najbolja slika njihovog „suđenja“ je nesvakidašnji prizor, kada je po završetku utakmice oko 2,5 sata, “odred smrti“ stajao na sredini terena, uz prisustvo policije i policijskog kombija, čiji pripadnici su preuzeli osigurati im sigurnost, koja ničim nije bila ugrožena, obzirom da je nekoliko stotina simpatizera naše ekipe ostalo na istočnoj tribini, ispod koje se nalaze službene prostorije.

Nakon što su ušli u hodnik ispod istočne tribine, u pratnji policije i pripadnika zaštitarske agencije, pomoćni sudac Amir Hušidić je ničim izazvan nogom udario klupskog redara, a kao potvrda navedenog postoji video snimak koji je već emitovan putem elektronskih medija. Redaru je ukazana pomoć na odjeljenju hitne pomoći JZU Dom zdravlja Gradačac. Protiv istog sudije će pripadnici policije podnijeti prekršajni nalog.

Od Predsjednika NS FBiH Irfana Durića, te nadležnih komisija zahtijevamo:

– izuzeće svih službenih osoba sa ove utakmice /Silić Sanel,Hušidić Amir,Smriko Sahib,Kazlagić Mirza-„vođa“ i „cazinski ljepotan“, Martinović Josip, Stojić Dragan/ na svim utakmicama našeg Kluba za sva vremena,

– da se NS FBiH, posebno takmičarska i komisija za suđenje, što prije oglase povodom  utakmice “Zvijezda“ – „Olimpik“,

– da se imenovani rigorozno kazne tako što će se brisati sa lista Prve lige FBiH,

– zahtijevamo da nas obavijestite o našem ranije upućenom prigovoru na suđenje na utakmicama u Bihaću /1. kolo/ i Kaknju /2. kolo/, te o postupku komisije za delegiranje sudaca, zbog čega je „vođa“, “cazinski ljepotan“, dva kola za redom sudio našoj ekipi.

Vođeni ranijim događanjima (sezona 2015/16), kada je u posljednjem kolu raznim spletkarenjima i nepoštenim aktivnostima, spriječen ulazak kluba u Premijer ligu BiH, pa sve do dana današnjeg, pozivamo Predsjednika NSFBiH Irfana Durića i članove komisija da podnesu neopozive ostavke i napuste trenutne funkcije.

Poučeni ranijim iskustvima, očigledno je da se radi o organziranom kriminalu i brutalnom reketiranju klubova od strane službenih lica na utakmicama.

Zbog događanja godinama unazad, ova liga je izgubila svaki smisao za takmičenje, a mnogi su je nazvali „kaubojska liga“, “cirkus kolorado“, “divlji zapad“ i dr.

Predsjedniče Duriću, ako imate imalo obraza i morala, krajnje je vrijeme da stanete u kraj „odredima smrti“ u liku sudaca i kontrolora, u suprotnom zaključujemo da nećete, neznate ili ste prihvatili da budete na čelu organizirane kriminalne organizacije. Ukoliko nešto ne promijenite ili ne poduzmete ne bi nas iznenadilo da u budućnosti na terenima Prve lige FBiH, dođe do ozbiljnijih povreda ili da padne „mrtva“ glava.

Želimo naglasiti da je naš klub već poduzeo aktivnosti radi animiranja organa gonjenja na suzbijanju i kažnjavanju osoba koje učestvuju u naprijed navedenim kriminalnim radnjama.

Pozivamo i ostale klubove da nam se pridruže u nastojanju da se eliminiše brutalno reketiranje i iznuđivanje novca od strane „odreda smrti“, koji ne biraju načine i sredstva kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Zato od Vas Predsjedniče Duriću još jednom zahtijevamo da poduzmete aktivnosti u cilju normalizacije stanja u Prvoj ligi FBiH ili u suprotnom otiđite i ostavite da na Vaše mjesto dođe neko sposobniji i pošteniji, jer je ova liga pod Vašim patronatom izgubila svaki smisao, jer se prije početka prvenstva,pod vašom kreacijom određuje ko ulazi u viši rang a ko ispada.

Sve pisane i vedeo materijale sa ove utakmice dostaviti ćemo FIFA i UEFA.

Posebno upućujemo zahvalnosti našoj publici, koja je tokom i nakon utakmice davala podršku našoj ekipi, a i sami su bili svjedoci brutalnosti „odreda smrti“, koju gradačačka publika još nije vidjela i doživjela.

Svjesni smo da će se poduzeti žestoke mjere represije prema klubu i odgovornima u klubu, nastojaćemo kao i do sada, u budućnosti biti još bolji domaćini, ali REKET PLAĆATI NEĆEMO!

PREDSJEDNIČE DURIĆU, IPAK JE NAJBOLJE ZA SVE DA ODETE!, navodi se u Otvorenom pismu Upravnog odbora NK Zvijezda Gradačac.

 

Radio Gradačac / NK Zvijezda Gradačac

Comments are closed.

YouTube