Najnovije vijesti

Prije 24 godine formirana 107. viteška gradačačka brigada

09/06/2016 | objavio Radio Gradačac
Prije 24 godine formirana 107. viteška gradačačka brigada
Boračka udruženja

Danas se obilježava Dan formiranja 107. viteške brigade ARBiH. Tim povodom je u gradskom parku postavljena izložba panoa sa fotografijama šehida i poginulih boraca općine Gradačac.

panoi 1Jutros su zvanične delegacije Općine i boračkih organizacija odale poštu poginulim i položile cvijeće na centralnom vojnom mezarju u Mahmut Mahali, na grob ratnog komandanta 107. viteške brigade Ivana Mijačevića i na križu u Ledenicama Gonjim. U crkvi Sv. Marka u Gradačcu služena je misa zadušnica za poginule branitelje.

ISTAKNUTACentralna manifestacija obilježavanja Dana žrtava općine Gradačac i Dana formiranja 107. vtmbr ARBiH je sutra (petak) u 11 sati. Prigodan program će se održati na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Učestvovat će učenici gradačačkih škola, ratni komandanti, predstavnici boračkih udruženja, Medžlisa IZ i Općine Gradačac.

Sehitluci M.Mahala delegacijePodsjetimo, 9. juna 1992. godine je donesena odluka o formiranju 107. brigade HVO Bosanska Posavina. Zbog iskazane hrabrosti i ratnih rezultata u obrani, ova brigada je naredbom Štaba vrhovne komande OS RBiH 15. aprila 1993. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem i prva stekla naziv “Viteška“. Krajem iste godine je preimenovana je u 107. Vitešku motorizovanu brigadu Armije RBiH iz koje su kasnije formirane 213. vtmbr i 217. vbbr a 7. bataljon je prekomandovan u 211. oslobodilačku brigadu ARBiH.

Mijacev grob i PedjaPočetkom ratnih dejstava branioci Gradačca držali preko 70 kilometara linije odbrane. Borci 107. brigade su u sadajstvu sa jedinicama 2. korpusa ARBiH i jedinicama Bosanske Posavine sačuvali  “Kapiju Bosne”, zaustavili naprijateljski oklopni voz i u dvije brilijantno izvedene akcije oslobodili privremeno zaposjednute teritorije zapadnog i istočnog gradačačkog ratišta.

O herojstvu gradačačkih branilaca govori podatak da je najveće armijsko priznanje “Zlatni ljiljan” dobilo 37 boraca 107. viteške brigade od kojih sedam posthumno. Dva pripadnika su dobili armijsko priznanje “Srebrni štit”. Pripadnicima MUP-a BiH dodjeljene su dvije Zlatne policijske značke (podsthumno) i pet priznanja “Srebrna policijska značka”. Jedan pripadnik je dobitnik priznanja “Red hrvatskog pletera”.

Ledenice kriz 2Pripadnicima 107. viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i aktivnim vojnim licima – hrabrim braniocima Gradačca i jedine nam Bosne i Hercegovine čestitamo dan formiranja 107. viteške gradačačke brigade.

Comments are closed.

YouTube