Najnovije vijesti

Raki upisao nastup za Mionicu u 52. godini

23/04/2018 | objavio Radio Gradačac
Raki upisao nastup za Mionicu u 52. godini
Nogomet

Forma je prolazna, klasa je vječna. Tako barem kažu fudbalski sladokusci, a upravo pedesetak takvih svjedočilo je danas na Piskićki historijskom trenutku svog kluba. Midhat Hećimović, poznatiji kao “Raki”, branio je za OFK Mionicu 85 čitavu utakmicu desetog kola 3. Lige TK Sjever. I to s 52 godine na leđima.

Pretvorimo li to u brojke, evidentno je da je Hećimović još pri osnivanju kluba u ovom formatu, tačnije 1985. godine, imao 19 godina i već tada je bio golman u punom naponu snage. Danas, 33 godine poslije, Raki je navukao rukavice dok su mu saigrači stavljali kapitensku traku na ruku, energično se popeo uz stepenice i zauzeo mjesto među stativama.

Pogrešno bi bilo uporediti ga s vinom i reći da je – što stariji to bolji, ali ljudski je diviti se njegovoj volji i želji da u tim godinama pomogne svom timu i preuzme poziciju koja je uvijek puna odgovornosti.

Gledamo li njegov nastup kroz prizmu profesionalnog fudbala, vrijedi istaći kako je najstariji golman koji je nastupio u zvaničnoj utakmici Oscar Lopez (Pachuca) koji je imao “samo” 44 godine, dok je najstariji fudbaler Kazuyoshi Miura (Yokohama) s 51. godinom.

Mioničani su danas, ruku na srce, odigrali slabije nego inače, ali slavili su glatko. Ko zna, možda im je pomogla sijeda amajlija među stativama.

Raki, živio nam još 100 godina, a branio još barem 20!

Radio Gradačac/Nermin Terzić

Comments are closed.

YouTube