Najnovije vijesti

U Preporodu održano predramazansko sijelo i monodrama „Nana Fata Orlović“

12/05/2018 | objavio Radio Gradačac
U Preporodu održano predramazansko sijelo i monodrama „Nana Fata Orlović“
KULTURA

Sinoć je u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ održano tradicionalno predramazansko sijelo. O značaju Ramazana govorio je Nusret ef. Kujraković, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Gradačac.

Vjera je tu da nas oplemeni, ne da nam oteža, da nas podrži a ne da nam učini život gorim. Vjera je tu da se riješimo raznih duševnih problema, nevolja, nesreća. Vjera je tu da nas učini najboljim stvorenjima na zemlji. Jer Allah kaže – Najbolji su oni koji vjeruju i dobra djela čine, ta su stvorenja najbolja, poručio je Nusret ef. Kujraković upućujući ramazansku čestitku.

Predramazansko sijelo bilo je prilika da publika u Gradačcu pogleda monodramu „Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi” autorice i glumice Hasije Borić. Ovom predstavom Hasija Borć obilježava 40 godina umjetničkog rada.

O tome zašto se odlučila da napiše ovu monodramu o Srebrenici i bosanskohercegovačkoj heroini koja vjeruje u univerzalnu ideju pravde, Hasja Borić ističe da je bilo stid kada na „Baščaršijskim noćima“ gledala monodramu italijanske glumice o Srebrenici koja je sama napisala tekst.

Ja sam bosanska glumica, sjedila u prvom redu i bilo me stid. Molila sam druge pisce i režisere da mi pomognu da realiziram ovo svoje djelo. Niko mi se nije odazvao i ja sam učinila to onako kako sam najbolje znala i umjela. Ja znam da je moje djelo skromno ali dostojno velike antičke, kur'anske, biblijske teme Srebrenice kojim se ono bavi, rekla je Hasija Borić.

Publici su se predstavile i članice ženskog vokalnog ansambla KUD „Gradačac“, a ramazansku čestitku je uputila Nadira Pamuković, predsjednica BZK „Preporod“ Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube