Najnovije vijesti

Zmajevi spremni, operacija Belgija može početi

01/06/2018 | objavio Radio Gradačac
Zmajevi spremni, operacija Belgija može početi
SPORT

Derbi utakmicom za drugo mjesto između Zmaja i Sane okončano je 23. državno Prvenstvo Saveza košarke u kolicima. Košarkaši Zmaja slavili su sa 66:62 i tako sa 9 pobjeda i 3 poraza sezonu završili na drugom mjestu. „To nam garantuje izlazak u Evropu i sljedeće godine, što je bio i cilj na samom početku sezone“, rekao je za Radio Gradačac Edis Imširović, kapiten KIK Zmaj i odnedavno selektor Reprezentacije BiH u košarci u kolicima.

Sezona je bila naporna, ali uspješna. Zmaj je na visokom trećem mjestu okončao takmičenje u NLB regionalnoj ligi, u kojoj je u žestokoj konkurenciji najbolji strijelac bio Enes Kamberović. „Kad nešto voliš onda ništa nije teško. Da li je to NLB liga, Prvenstvo, da li je to izlaz u Evropu, čovjek uvijek nađe snage da izdrži sve do maksimuma, da da sve od sebe, da prezentuješ i sebe i klub i grad na pravi način. Gdje god da putujemo do sad smo ostavljali pravi utisak“, kazao je Kamberović.

Na susretu pred pripreme Reprezentacije BiH pridružio im se Senad Mešić, košarkaš koji je potekao iz KIK Zmaj, a koji već treću sezonu igra za Pfeffersport Berlin. Zadovoljan je uslovima i svojim statusom. „Više se trenira, sistem je organizovan, liga je šira nego ovdje. Imamo nekih 170 klubova u Njemačkoj, dok ovdje ima samo 8. Mnogo više radimo i trudimo se, o uslovima da ne govorim“, rekao nam je Mešić. Ističe da je sretan zbog poziva u Reprezentaciju kojoj će pružiti svoj maksimum.

Na poziciju selektora Reprezentacije BiH Edis Imširović imenovan je krajem decembra prošle godine. Prihvatio je to mjesto na zahtjev UO i bivših saigrača, reprezentativaca, iako svjestan odgovornosti koje ono donosi.

Prije mene selektor iz Gradačca bio je Muhamed Novalić koji je ostvario izuzetno velike rezultate sa reprezentacijom iza sebe. Često se srećemo i moram reći da mi je i u ovom dijelu puno pomogao oko planova i izbora igrača“, kaže Imširović.

Reprezentacija u ponedjeljak u Sarajevu počinje sa pripremama za Evropsko prvenstvo B divizije koje će trajati do 12. juna. Treninzi će se odvijati u dvorani na Mojmilu koja pruža odlične uslove. „Bazirat ćemo se na uigravanje i na fizičkom i na taktičkom dijelu. Smatram da ćemo trenirajući dva puta dnevno uspjeti realizovati sve i time se pripremiti za polazak u Belgiju“, najavljuje selektor i ističe da ima puno povjerenje u svoje klupske kolege Kamberovića i Mešića, ali i cijelu reprezentaciju. Inače, reprezentativni tim je posljednje dvije sezone značajno podmlađen, tako da će na prozivci odnos „stare garde“ i mladih igrača biti otprilike izjednačen.

Kada je riječ o Evropskom prvenstvu, Reprezentacija BiH nalazi se u grupi B zajedno sa selekcijama Hrvatske, Slovenije i Litvanije. Radi se o starim znancima, dobro poznatim sastavima. „Mi ćemo se dobro pripremiti za svaku utakmicu u grupi, do polufinala, a onda je u polufinalu sve moguće. Ako budemo među prva dva mjesta u polufinalu se ukrštamo sa nekom iz ekipa iz grupe A koja je isto tako nepredvidiva, jaka. Ne možemo obećati, ali smatram da smo sposobni za nešto veliko“, ističe Imširović.

Biti reprezentativac je ponos i dika“, kaže Enes Kamberović i najavljuje borbu do pobjede. Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše u kolicima održati će se u Belgiji od 18. – 23. juna. O ovoj temi izvještavamo u emisiji „Sportsko oko“ Radija Gradačac u ponedjeljak, 4. juna, od 16,00.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube